Felpuhult a brit költségtérítésről szóló törvény

Vágólapra másolva!
Nem lesz sem magatartási kódex, sem új bűncselekményfajták a brit képviselők költségtérítéséről szóló új jogszabályban, sőt a felsőház is kivonta magát a törvény alól. Az igazságügy-miniszter szerint így sem lesz lehetőség a korábban hatalmas botrányt okozó visszaélésekre, ám kritikusai azt állítják, a sebtiben elfogadtatott törvényt kiherélték.
Vágólapra másolva!

Az angol királynő jóváhagyta a brit képviselők költségtérítéséről szóló új jogszabályt, amelyet azt követően dolgoztak ki, hogy hatalmas belpolitikai botránnyá dagadt a brit alsóház költségtérítésükkel visszaélő képviselőinek ügye.

A Daily Telegraph májusban kezdte szisztematikusan közölni azt a kimutatást, hogy melyik képviselő, milyen dolgokat vásárolt vagy csináltatott meg saját otthonában az adófizetők pénzén. Volt aki helikopter-leszállóhelyet, más tavi kacsaházat építtetett, de akadt, aki gyeptrágyázást, lakásfelújításokat, vagy épp pornókazetta-kölcsönzést finanszírozott közpénzből.

A kormány által benyújtott törvényben eredetileg szerepelt volna egy magatartási kódex, amelynek megszegése büntethetőséget vont maga után, illetve két új, a képviselőkre vonatkozó bűncselekményfajta. Ezek azonban az alsóház heves ellenállása miatt kimaradtak a végeleges jogszabályból. A törvény így csupán arról szól, hogy létrehoznak egy független testületet, amely megvizsgálja, és jóváhagyja a benyújtott költségigényeket. Az eredeti elképzelések szerint a törvény kiterjedt volna a brit felsőházra is, ám a lordok kivonták magukat a hatálya alól.

A törvény miatt kritikusai azzal vádolják Jack Straw belügyminisztert, hogy a jogszabály gyors elfogadtatása valójában pr-célból történt, miközben a törvényt kiherélték. Straw viszont a jogszabály felpuhulását tökéletesítésnek nevezte. Szerinte a jóváhagyási folyamat, és a teljes átláthatóság miatt többé nem fordulhatnak elő a korábbihoz hasonló visszaélések.