Egy elsüllyedt haiti lélekvesztő 70 utasa tűnt el

Vágólapra másolva!
Kétszázan utaztak egy haiti hajón, amely elsüllyedt a Bahamák és Haiti között. Eddig 113 túlélőt találtak, de 70 emberről nem tudni semmit. Rengeteg szegény haiti próbál eljutni a gazdagabb karibi szigetekre vagy az Egyesült Államokba, de sokszor süllyed el az őket szállító összetákolt, túlzsúfolt hajó.
Vágólapra másolva!

Hajókat, repülőket és egy helikoptert is bevetve keresi az amerikai parti őrség egy elsüllyedt haiti hajó túlélőit - számol be az Associated Press (AP). A Nagy-Britanniához tartozó Turks- és Caicos-szigetek partjainál süllyedt el a lélekvesztő helyi idő szerint hétfőn délután. Eddig 113 túlélőt és 15 holttestet találtak, de 70 emberről még nem tudni semmit.

Körülbelül kétszázan lehettek a hajón - mondta az amerikai Parti Őrség szóvivője. "Reméljük annyi embert meg tudunk találni, amennyit csak lehetséges" - nyilatkozta Jennifer Johnson a Haiti és a Bahamák között történt szerencsétlenségről.

Három napja voltak úton az illegális bevándorlók, amikor egy rendőrségi hajót fedeztek fel, és véletlen egy zátonyra kormányozták a hajót, miközben el akartak menekülni - mondta az AP-nek az egyik túlélő, Alces Julien. "Rendőrhajókat vettünk észre, és megpróbáltunk elrejtőzni előlük, amíg tovább nem mennek. Nekiütköztünk egy zátonynak, és a hajó felborult" - mondta.

A rendőrség azonban cáfolta ezt, mondván ők már csak menteni érkeztek a helyszínre. "Olyan vizeken hajóztak, amelyek nagyon veszélyesek, hogyha nem ismerik igen jól a térséget" - mondta Hubert Hughes rendőrtiszt.

A 113 túlélőt egy zátonyon találták meg három kilométerre a Nyugati-Caicos szigettől. Sokukat már elkezdték a Turks- és Caicos-szigeteki hatóságok kimenteni a partra. Öt túlélő magától úszott partra.

Forrás: [origo]
A karibi Turks- és Caicos-szigeteknél süllyedt el a Haitiból indult hajó

A bevándorlók Észak-Haitiról indultak motor nélküli hajójukon, ekkor még 160-an voltak. Később 40 embert felszedtek egy másik kikötőhelyen. A hajó így teljesen túlterheltté vált.

Haitin a kivándorlás-szervezés jövedelmező ágazat. 500 dollárt kérnek az emberektől, akiket ilyen lélekvesztőkre zsúfolnak, majd általában La Tortue szigetéről indítják útnak őket. Ők ezután megpróbálják elérni a Turks- és Caicos, a Bahama-szigeteket és az Egyesült Államokat. Ez nem meglepő, tekintetbe véve, hogy Haiti a nyugati félteke legszegényebb állama.

2007 májusában már elsüllyedt a térségben egy ilyen hajó, akkor 160 emberből 78 élte túl. Sokakat cápák öltek meg. Idén szintén májusban elsüllyedt egy bevándorlókat szállító hajó, akkor kilencen haltak meg.