Maffiózókra is szavaznak a bulgáriai választásokon

Vágólapra másolva!
Parlamenti választásokat tartanak vasárnap Bulgáriában. A részvételi adatok kedvezőek, de sokan tartanak attól, hogy akárcsak az elmúlt években ezúttal is sokan pénzért cserébe voksolnak. Ráadásul az indulók között egy jogi kiskapunak köszönhetően számos előzetes letartóztatásban lévő ismert maffiózó is megtalálható.
Vágólapra másolva!

Magasnak részvételi arány várható a bulgáriai parlamenti választásokon. Vasárnap délelőtt a szavazásra jogosultaknak már 14 százaléka járult az urnákhoz. Az Európa Tanács megbízásából érkezett külföldi megfigyelők attól tartanak, hogy a voksolásra - miként az egy hónappal korábban tartott EP-választásra - a szavazatvásárlás fogja rányomni a bélyegét. Emiatt az ET máris szankciókat helyezett kilátásba a balkáni állammal szemben.

Korábbi felmérések szerint a megkérdezett bolgárok 15 százaléka mutatkozott késznek arra, hogy áruba bocsássa szavazatát. Helyi médiumok beszámolói szerint egy-egy szavazat árfolyama 100 leva (50 euró, közel 14 ezer forint) körül mozog, vagyis jóval drágább, mint az Európai Parlament képviselőinek megválasztásakor, június 7-én volt. (Bulgáriában a havi átlagkereset 300 eurónak - 82 ezer forint - felel meg.)

A választás másik érdekessége, hogy a képviselőjelöltek között szép számmal akadnak szervezett bűncselekményekkel gyanúsított személyek, ismert maffiózók. A különböző bűncselekmények - zsarolás, védelmi pénz szedése, sikkasztás - miatt előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottak egy jogi kiskaput - a képviselőjelöltek, és a képviselők mentelmi jogát - kihasználva jelöltették magukat és így kiengedték őket a kampány idejére.

Közöttük vannak a Galev-fivérek, akik a gyanú szerint egy egész délnyugati várost tudnak a zsebeikben rendőrségestül, ügyészségestül; Ivan Ivanov, aki egy csalási ügy gyanúsítottja, amelyben 7,5 millió eurónyi uniós mezőgazdasági támogatást sikkasztottak el; Alexander Tomov, a CsSzKA Szófia futballklub sokmilliós sikkasztással gyanúsított exelnöke; illetve Ivajlo Drazsev, egy másik fociklub elnöke, aki ittasan okozott két ember halálával járó balesetet, és sikkasztással is vádolják. A brit Times szerint az egyik Galev-fivérnek jó esélye van bejutni a parlamentbe,amivel 4 évvel halaszthatja el az ellene indult eljárást.

A szavazáson kormányzó szocialista pártra vereség vár, mivel a lakosság elsősorban a kormányt teszi felelőssé az endemikus korrupcióért. A győzelmet várhatóan a pár éve alakult GERB (Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért) jobbközép párt szerzi meg. A bonyolult bolgár választási rendszer miatt hivatalos részeredmények csak hétfőre várhatók.