Moszkvában nem sztárként kezelik Obamát

Vágólapra másolva!
Megérkezett Moszkvába Barack Obama amerikai elnök, aki háromnapos látogatásán többek között a nukleáris fegyverek leszereléséről tárgyal Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel és Vlagyimir Putyin kormányfővel. A két ország közötti viszony sokat romlott az utóbbi években, és az eddigi külföldi útjain sztárként kezelt Obama érkezéséről visszafogottan számolt be az orosz média.
Vágólapra másolva!

Feleségével és két lányával együtt érkezett meg Barack Obama amerikai elnök hétfőn Moszkvába, háromnapos hivatalos látogatására. Tárgyalásain az egyik legfontosabb téma a két ország nukleáris arzenáljának csökkentése. Jelenleg mindkét ország egyaránt 6 ezer nukleáris töltetű fegyverrel rendelkezik, ezek számát akarják jelentősen csökkenteni.

Mind orosz, mind amerikai tisztviselők szerint már készült is egy egyezmény, de az oroszok szerint a dokumentum még nem tekinthető teljesen véglegesnek - írja a BBC. A tárgyalások napirendjén szerepel emellett az afganisztáni háború és a gyanú szerint atomfegyver kifejlesztésén dolgozó Irán ügye is. Oroszország meg akarja győzni Obamát arról, hogy hagyjon fel azzal a tervvel, hogy az Egyesült Államok Kelet-Európában rakétavédelmi rendszert hoz létre.

Obama tárgyalni fog Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel és a korábbi államfővel, Vlagyimir Putyin miniszterelnökkel is. Az amerikai elnök egy múlt heti interjújában kritizálta Putyint, aki szerinte fél lábbal a múltban él, az orosz kormányfő azonban visszautasította a bírálatot.

Az utóbbi években szinte a hidegháborús szintre romlott az amerikai-orosz viszony, a mélypontot az jelentette, amikor tavaly augusztusban Oroszország Grúziával háborúzott. Az Obama-kormányzat azonban már januári hivatalba lépése után jelezte, hogy változtatni akar ezen és újra akarja indítani a két ország közötti kapcsolatot.

Az előjelek alapján azonban hűvös fogadtatásra számíthat Obama. A BBC szerint a nagyobb orosz tévécsatornákon a vasárnapi hírekben nem vezető anyagként szerepelt az amerikai elnök látogatása. "Ezt lényegében egy jelentéktelen látogatásnak állítják be. Olyasminek, ami mutatja, hogy az amerikai vezetés tiszteli az orosz vezetést" - magyarázta a Reutersnek Dmitrij Trenyin, a moszkvai Carnegie elemző központ vezetője, aki hozzátette, hogy "most nem egy sztár érkezéséről van szó", tehát az amerikai elnök nem számíthat arra a körülrajongásra, amihez korábbi külföldi útjain hozzászokhatott.