Amerika belemenne az orosz NATO-tagságba

Vágólapra másolva!
Barack Obama amerikai kormánya meggyőzné Oroszországot jóindulatáról, és még a NATO-ba is bevenné - derült ki egy amerikai államtitkár-helyettes szavaiból. A feltételes mód azért megmaradt, hisz kijelentették: Oroszország akkor lehet NATO-tag, ha teljesíti a feltételeket.
Vágólapra másolva!

Az új amerikai kormányzat nem veti el Oroszország NATO-tagságának lehetőségét - legalábbis erre utalt Philip Gordon amerikai külügyi államtitkár-helyettes, aki washingtoni törvényhozóknak arról beszélt kedden, hogy az Egyesült Államok megfontolná az orosz tagságot a szervezetben.

Gordon szerint a NATO ajtaja nyitva kell, hogy álljon az európai demokráciák előtt. "Ha Oroszország teljesíti a feltételeket, valamint képes hozzájárulni a közös biztonsághoz, és konszenzus alakul ki a szövetségen belül, akkor nem szabad őt kizárni" - tette hozzá.

A NATO-t gyakran bírálják Oroszországban, többek között azért, mert az oroszok ellenzik a katonai szövetség keleti bővítését, mert így már velük határos országok is a szervezet tagjaivá váltak. A Barack Obama vezette új amerikai kormányzat azonban javítani szeretné a két állam viszonyát, és egyben meg akarja győzni Moszkvát arról, hogy a NATO már nem jelent fenyegetést számára.