Exit poll: A kommunisták nyerték a moldovai választásokat

Vágólapra másolva!
Több mint 41 százalékot szereztek a kommunisták a moldovai parlamenti választásokon az exit pollok szerint. Vladimir Voronin elnök pártja így változatlanul az uralkodó erő maradhat a kelet-európai országban. Zavargások ezúttal nem voltak, ahogy áprilisban történt, viszont egy lövöldözés okozott perpatvart egy vidéki városkában.
Vágólapra másolva!

Moldovában az előre hozott parlamenti választásokon szerdán a kommunisták a szavazatok 41,7 százalékát szerezték meg a szavazóhelyiségekből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérés (exit poll) alapján.

Ez azt jelenti, hogy a kommunistáknak 45 képviselői helyük lesz a 101 tagú törvényhozásban. A parlamentbe öt párt jutott be. Az ellenzéki liberális demokraták a második helyen állnak, ők a szavazatok 17,4 százalékát szerezték meg, szövetségesük a Liberális Párt 16-ot, míg a Mi Moldovánk ellenzéki pártszövetség 8 százalékot kapott. A Marian Lupu, egykori kommunista vezető által vezetett Demokrata Párt a szavazatok 12,5 százalékot szerezte, ami 13 képviselői helyet jelent.

Amennyiben igazolódnak az exit poll eredményei, akkor nagykoalícióra lesz szükség a törvényhozásban ahhoz, hogy új elnöke legyen az országnak - jegyzik meg megfigyelők. Az előzetes eredményeket várhatóan még az éjszaka folyamán ismerteti a központi választási bizottság.

Lövöldözés egy szavazóhelyiségnél

Egy szavazóhelyiség közelében lezajlott lövöldözésben megsebesült egy ellenzéki Moldovában, ahol szerdán előre hozott parlamenti választásokat tartottak.

Az eset a fővárostól, Chisinautól tíz kilométerre fekvő Sangera településen történt azt követően, hogy az ellenzéki Mi Moldovánk pártszövetség egyik tagja a választási szabályok megsértésével vádolta meg a hatalmon lévő moldovai kommunista párt képviselőit.

Verekedés kezdődött, majd egy kommunista párttag pisztolyt vett elő. Utóbb azt mondta, hogy a fegyvert megpróbálták elvenni tőle, és ekkor három lövést adott le. A verekedés egyik résztvevője a lábán sebesült meg. A férfit lefegyverezték és őrizetbe vették.

A helyi sajtó és a Mi Moldovánk pártszövetség úgy számolt be az esetről, hogy a párttag fegyvert vett elő és lábon lőtte az egyik ellenzékit.

Politikai bizonytalanság hozta a választásokat

Moldovában a politikai stabilitás szempontjából döntő jelentőségű előre hozott választásokat tartottak szerdán. Az országban legutóbb április elején voltak parlamenti választások, amelyeken a nyolc éve hatalmon lévő kommunista párt győzött.

A liberális ellenzék azzal vádolta meg a kommunistákat, hogy meghamisították a voksolást. Ellenzéki tüntetések kezdődtek, amelyek gyújtogatással és fosztogatással kísért zavargásokba torkolltak. Vladimir Voronin elnök ezt követően elrendelte a szavazatok újraszámlálását. Az ellenzék bohózatnak nevezte a döntést, szerinte ugyanis a kommunisták nem a szavazatok összeszámlálásakor, hanem a választói névjegyzék összeállításakor csaltak.

Az új összetételű parlament nem tudta megválasztani a kommunista párti Vladimir Voronin államfő utódát, mert nem jött létre az ehhez szükséges többség a 101 fős törvényhozásban. A parlamentet júniusban feloszlatták. Ezt követően írták ki az előre hozott választásokat. A 2,6 millió szavazásra jogosult nyolc párt között választhatott, és közép-európai idő szerint este nyolc óráig adhatta le voksát.