Vége a light ciginek az Egyesült Államokban

Vágólapra másolva!
Megszűnik a mentolos cigaretta, a gyártók pedig nem használhatják a light kifejezést - egyebek mellett ezeket a szigorításokat is tartalmazza az az új amerikai dohányzásellenes törvény, amelyet a törvényhozás elfogadott és várhatóan hamarosan Barack Obama elnök is aláír. A törvény az eddiginél jóval nagyobb hatáskört ad a hatóságoknak a dohányipar felett.
Vágólapra másolva!

A szenátus már csütörtökön megszavazta a dohánytermékekre vonatkozó szabályok szigorítását, pénteken pedig a képviselőház túlnyomó többsége is támogatta. A jogszabály most a Barack Obama elnök elé kerül, aki előzetesen támogatásáról biztosította, és várhatóan még pénteken aláírja.

Az új jogszabály értelmében a szövetségi hatóságok az eddigieknél jóval nagyobb hatáskört kapnak a dohányipar szabályozásában. Így lehetőségük lesz például arra, hogy rákényszerítsék a gyártókat a nikotintartalom csökkentésére a cigarettákban.

A dohánylobbi igyekezett megakadályozni a szabályok szigorítását - írja a BBC. A hatályos törvények alapján ugyanis a hatóságok gyengébb felügyelettel rendelkeznek a dohányipar felett, mint például a kozmetikumok vagy az állateledelek esetében.

Az új törvény tartalmazza azt is, hogy nem lehet ízesíteni a cigarettákat, így várhatóan eltűnnek a polcokról a mentolos termékek. Korlátozzák a dohányreklámokat is, és a gyártóknak megtiltják a "light" vagy "alacsony kátránytartalmú" kifejezések használatát - írja a New York Times.

Az Egyesült Államokban minden ötödik ember cigarettázik, és a dohányzásnak tulajdonítanak mintegy 440 ezer halálesetet évente. A Kongresszusi Költségvetési Iroda számításai szerint az új szabályozás a következő tíz évben 11 százalékkal csökkentheti a dohányzást a fiatalkorúak esetében a felnőttek körében pedig 2 százalékkal.