Brit alkalmazottakat engedett szabadon Irán

Vágólapra másolva!
Az iráni rendőrség még vasárnap szabadon engedett a brit nagykövetség őrizetbe vett nyolc helyi alkalmazottja közül "néhányat".
Vágólapra másolva!

Az iráni hatóságok az elnökválasztás utáni zavargásokban való tevékeny részvétellel vádolják a vasárnap őrizetbe vett követségi dolgozókat.

Golam Hoszein Mohszeni-Edzsei, a hírszerzési és biztonsági ügyek minisztere nem közölte, hogy hány embert engedtek el.

Megismételte viszont, hogy Teherán álláspontja szerint a brit nagykövetség "kulcsszerepet játszott a közelmúltbeli zavargásokban a tömegtájékoztatási eszközök, valamint személyzete révén". Kijelentette, hogy a nagykövetség küldte el alkalmazottjait a tüntetésekre "információk gyűjtésére és bizonyos eszmék terjesztésére a tüntetők és a társadalom körében".

Brit-iráni diplomáciai csatározások

David Miliband brit külügyminiszter néhány órával korábban teljességgel elfogadhatatlan üldözésnek és megfélemlítésnek minősítette a nagykövetség alkalmazottainak őrizetbe vételét, és követelte azonnali szabadon bocsátásukat.

Gordon Brown brit miniszterelnök kedden jelentette be, hogy Nagy-Britannia kiutasít két iráni diplomatát, miután Teherán előzőleg ugyanezt tette két brit diplomatával. A brit nagykövetség első és másodtitkárának - akiket belügyekbe való beavatkozással vádolt meg a teheráni vezetés - hétfőn kell elhagynia Iránt. Az iráni külügyminisztérium közölte, hogy Teherán fontolóra veszi a Nagy-Britanniával fenntartott kapcsolatok alacsonyabb szintre süllyesztését.

Az iráni hatóságok nemcsak Nagy-Britanniát, hanem más nyugati országokat, főleg az Egyesült Államokat, Németországot és Franciaországot is azzal vádolják, hogy szította a zavargásokat, amelyekkel "bársonyos forradalmat" akart kirobbantani Iránban.