Vágólapra másolva!
A közép-európai romák helyzetéről tartott meghallgatást Washingtonban egy amerikai kormányzati szervezet, amely egy magyar szociológust, Bársony Katalint is meghallgatott. Bársony segítséget kért az Egyesült Államoktól a romák megvédéséhez, és arról beszélt, hogy a közép-európai helyzet arra hasonlít, amikor az afroamerikaiakat tartotta rettegésben a Ku Klux Klan.
Vágólapra másolva!

"Arra kérjük az Egyesült Államokat, hogy segítsen nekünk (...) a súlyos, rasszista motivációjú bűntények elkövetőinek megtalálásában és a törvény betartatásában Magyarországon" - mondta Bársony Katalin szociológus kedden Washingtonban, az amerikai kongresszus Helsinki Bizottságának meghallgatásán.

A Mundi Romani című ismeretterjesztő tévésorozatot szerkesztő roma szociológus emlékeztetett rá, hogy egyelőre semmilyen eredményre nem jutottak a nyomozások a feltehetően rasszista indítékkal elkövetett magyarországi gyilkosságok ügyében.

A bizottság több közép-európai roma szakértőt hívott meg a meghallgatásra, amelynek a romák elleni erőszak fokozódása volt a témája. Az amerikai Helsinki-bizottság egy speciális amerikai kormányzati szervezet, amely figyelemmel kíséri az 1975-ös Helsinki-egyezményekben foglalt elvek teljesülését, a szenátus és a képviselőház 9-9 tagjából, továbbá a külügy-, védelmi, és kereskedelmi minisztérium 1-1 képviselőjéből áll.

Bársony mellett meghívott volt Daniel Stanislav, a budapesti székhelyű Európai Roma Jogok Központjának szlovákiai munkatársa, és a romániai Isabela Mihalache, a Nyitott Társadalom Intézet kutatója.

Bársony szerint "az egész roma társadalom Magyarországon állandó napi félelemben él", és "olyan mindennapi emberek, akik eddig békében éltek a falu szélén a roma telepen, a betonút és a földút szélén, napi félelemben élnek, megszervezték a járőrözést, megpróbálják megoldani saját védelmüket, mert nem bíznak a magyar rendőrségben, senkiben sem". A szociológus azt mondta, hogy eközben Magyarországon a közbeszédet a "cigánybűnözéssel" kapcsolatos kérdések uralják, amit szerinte a Jobbik olyan jól meglovagolt, hogy 15 százalékos eredményt ért el az EP-választáson.

Bársony szerint a magyarországi romák félelme leginkább az 1960-as években az Egyesült Államokban, a Ku Klux Klan idejében a feketék által megélt közeghez hasonlít, amikor nem lehetett tudni, kinek a háza előtt gyullad fel egy horogkereszt, kinek a házába törnek be és gyilkolják meg az ott lakókat.