Arabul szólalt meg a pápa a Szentföldön

Vágólapra másolva!
Nyolc napot tölt a Közel-Keleten XVI. Benedek, aki Jordániába, Ciszjordániába és Izraelbe is elutazik, hogy javítsa a Vatikán megromlott kapcsolatait a zsidósággal és az iszlámmal. Ezért kijelentette, "mélyen tiszteli" az iszlámot, és a Nebo-hegyen arabul szólalt meg.
Vágólapra másolva!

Jordániába látogatott közel-keleti körútja második napján XVI. Benedek pápa. Jordániába érkezésekor azt mondta, a "béke zarándokaként" érkezett, és "mélyen tiszteli" az iszlámot.

Szombaton a jordániai fővárosban, Ammanban XVI. Benedek meglátogatta a Husszein királyról elnevezett mecsetet, ahol imádkozott is. Reggel a Nebo-hegyen járt, amelynek tetejéről a Biblia szerint Mózes megpillantotta a Kánaánt. Néhány percig megszemlélte a Jordán völgyét, ezután a kíséretében lévő egyházi vezetők előtt arabul azt mondta: "Béke veletek" (Asz-Szálem Alajkum).

A katolikus egyházfő először jár a térségben, a BBC elemzői szerint mindenképpen javítani szeretné kapcsolatait az iszlám világgal, mert egy 2006-os beszédével sok muszlimot maga ellen hangolt. Ekkor egy középkori tudósra utalt, aki az iszlám hitet az erőszakkal hozta kapcsolatba - a felháborodás hatására bocsánatot kért.

A muszlimokon kívül a zsidókkal is fejlesztené a kommunikációt a pápa - őket akkor haragította magára, amikor a Vatikán felfüggesztette egy holokauszttagadó püspök kiközösítését - írja a BBC.

A nyolcnapos utazás során a pápa Jordánián kívül Izraelbe és Ciszjordániába is elmegy, megnéz egy palesztin menekülttábort és Betlehembe is elutazik.