Tüzérségi támadás ért egy Srí Lanka-i kórházat

Vágólapra másolva!
Több mint hatvan civil vesztette életét szombaton Srí Lankán, mikor tüzérségi támadás ért egy kórházat. Az intézmény a tamilok által ellenőrzött területen fekszik, de a kormány tagadja, hogy csapatai hajtották volna végre a támadást.
Vágólapra másolva!

Tüzérségi lövedékek találtak el egy alkalmi kórházat szombaton Srí Lanka északi, harcoktól sújtott övezetében. Legalább 64 civil - betegek, hozzátartozók és bámészkodók - vesztette életét - közölte két orvos a BBC-vel. A kormány szerint két tüzérségi támadás érte szombaton a kórházat, a TamilNet nevű, a szeparatistákhoz közel álló honlap pedig azt állította, hogy pénteken és szombaton is lőtték az egészségügyi intézményt. Mindkét forrás legalább 64 halálos áldozatról és 87 civil sebesültről számolt be.

A kórház a szeparatista tamilok által ellenőrzött területen van, de a kormány által küldött orvosok működtetik. A TamilNet azzal vádolta a kormányerőket, hogy ők támadták a kórházat. A Srí Lanka-i kormány egyik katonai szóvivője viszont tagadta ezt, szerinte tamil lázadók hajtottak végre öngyilkos támadásokat. Azt mondta: csapataik csak kis kaliberű fegyvereket használnak most zajló támadásukban, amelynek célja, hogy teljesen elfoglalják a még a tamilok kezén lévő, egyre kisebb tengerparti szakaszt a szigetország északkeleti részén. A szóvivő szerint a katonák hallották a robbanásokat, de nem ők lőtték ki a lövedékeket.

A harcok övezetében rekedt mintegy 50 ezer helyi lakos kimenekítése érdekében a nemzetközi közösség azonnali tűzszünetet sürget a hadsereg és a tamil lázadók között. A kormányerők azonban nem hajlandók felfüggeszteni támadásaikat, arra hivatkozva: közel járnak ahhoz, hogy legyőzzék a felkelőket és végleg pontot tegyenek az évtizedek óta tartó polgárháborúra.

A hadsereg szombaton arról számolt be, hogy a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) szakadár szervezet 14 fegyveresével végeztek a legutóbbi összecsapásokban, és a gerillák már csak egy 5 kilométer hosszú földsávot ellenőriznek. A kormány azért sem támogatja a tűzszünet gondolatát, mert attól tart, hogy a lázadók erőik újjászervezésére használnák fel az átmeneti fegyvernyugvás időszakát.

A civil lakosságra tekintettel a hadsereg hétfőn ígéretet tett a tüzérségi támadások, a légicsapások és más nehézfegyverzettel végrehajtott támadások leállítására, de a lázadók azt állítják, hogy továbbra is tüzérséggel lövik állásaikat. A felkelőket a kormány és emberi jogi csoportok is azzal vádolják, hogy élőpajzsnak használják a polgári lakosságot. Az ENSZ becslései szerint több mint 6 500 civil vesztette életét és 14 ezren sebesültek meg az összecsapásokban azóta, hogy a hadsereg januárban megindította offenzíváját a tamil lázadók ellen.

Az LTTE 1972 óta harcol a kisebbségben lévő tamilok független államáért, amelyet az Indiától délkeletre fekvő szigetország - a volt Ceylon - északkeleti részén akar létrehozni. A csaknem négy évtizede tartó harcok már legalább 70 ezer halálos áldozatot követeltek.