H1N1: titokban maradhat, hányan haltak meg

Vágólapra másolva!
Már Costa Ricában és Kanadában is van halálos áldozata az új típusú influenzának. Az Egyesült Államokban már többen betegedtek meg, mint Mexikóban. Mexikói egészségügyi szakemberek szerint lehet, hogy soha nem tudjuk meg, hányan haltak meg, mert sok gyanús esetben még a vizsgálat előtt eltemetik a halottat.
Vágólapra másolva!

Egy 53 éves Costa Rica-i férfi meghalt szombaton az új influenza miatt - közölte María Luisa Ávila, az ország egészségügyi minisztere.

Mexikóban újabb hárommal nőtt a bizonyítottan az új influenzából eredő halálesetek száma, így már negyvennyolc halálos áldozata van a vírusnak
az országban. Mexikóban jelenleg 1578 ember szenved az új típusú influenzában, de mindegyikük szervezete jól bírja a kezelést -
közölte a mexikói egészségügyi minisztérium.

Mexikói egészségügyi szakemberek szerint jóval többen is meghalhattak az új influenzában, de könnyen lehet, hogy a valós számot soha nem tudjuk meg, mert sok gyanús esetben eltemették a halottat, mielőtt megvizsgálhatták volna a halál pontos okát.

Szombaton megjelent a H1N1 Japánban is, rögtön három megbetegedést diagnosztizáltak - mindhárman az Egyesült Államokból érkeztek. Felkerült az új típusú influenzavírussal fertőzött országok listájára Ausztrália is.

Az Egyesült Államokban már 2254 megerősített újinfluenzás esetet tartanak nyilván, 104 embert vittek kórházba - írja az AFP az amerikai járványügyi központ adatai alapján, vagyis többen betegedtek meg az országban, mint Mexikóban.

A Reuters szerint állapotuk alapján a betegek 3,5 százalékát utalták be kórházi kezelésre. A hírügynökségnek nyilatkozó egyik amerikai egészségügyi szakember azt mondta, a vírusveszélynek pozitív hozadéka is van: egy felmérésben az emberek 67 százaléka mondta azt, hogy ő maga vagy valamelyik családtagja gyakrabban mos kezet a járvány kitörése óta.

Brazíliában közölték, immár van egy olyan megbetegedésük, amikor a vírust nem külföldön kapta el valaki, hanem az országon belül, egy másik helyi lakosról terjedt át rá a kór. Kanadában pedig bejelentették, valóban az új típusú influenzavírussal függ össze egy harmincas éveiben járó nő halála. Ezzel Mexikó és az Egyesült Államok után Kanada lett a harmadik ország, ahol a kór halálos áldozatot követelt.

Világszerte 3440 embert fertőzött meg az új influenza, negyvennyolcan haltak meg - jelentette szombaton az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A WHO gyakran alacsonyabb számokat közöl és később, mint az érintett államok, mert meghatározott eljárásrend szerint ellenőrzi a bejelentéseket. Ez a magyarázata annak, hogy Mexikó 48 halálesetről adott ki jelentést, miközben a WHO-nál a globális összadat 48..

Az európai listavezető továbbra is Spanyolország 88 újinfluenzás megbetegedéssel, majd Nagy-Britannia következik harmincnéggyel.
Az Észak-Amerikán és Európán kívüli térségben Új-Zéland áll az első helyen öt megbetegedéssel, Dél-Koreában és Japánban három bizonyított eset fordult elő a WHO szerint.

Összesen 29 országot érintett eddig a H1N1 a WHO kimutatása szerint.