Robbantásos merénylet Iránban, 30 halott

Vágólapra másolva!
Bombát robbantottak feltehetően iszlám szélsőségesek az Irán délkeleti részén fekvő Zahedán városában egy vallási ünnepen. A merényletben harmincan meghaltak, hatvanan megsebesültek, de felelősséget még senki nem vállalt ezért. Irán e fertályán feszült a helyzet az ország síita többségével szembeni szunnita kisebbség miatt.
Vágólapra másolva!

Egy robbantás miatt 30 ember életét vesztette, mintegy 60 pedig megsebesült egy mecsetben Irán délkeleti részén, Záhedán tartományi fővárosban csütörtökön - jelentette az IRNA iráni hírügynökség.

A FARSZ félhivatalos hírügynökség azt közölte, hogy a robbanást merénylet okozta, és ezt később a tartomány kormányzója is megerősítette. Röviddel a detonáció után a biztonsági erők egy második pokolgépet találtak a síita mecset közelében, és hatástalanították. A veszteségadat még nem végleges. Az első síita imám, Ali ünnepnapján elkövetett merényletért senki sem vállalta a felelősséget.

A Teherántól mintegy 1600 kilométerre lévő Zahedán városa Szisztán-Beludzsisztán tartomány székhelye. Lakosai között jelentős beludzs kisebbség van, amely Irán többségétől eltérően az iszlám szunnita ágát követi. A tartomány az ország Pakisztánnal határos részén van, ahol gyakoriak a fegyveres összecsapások az iráni rendőrség és kábítószercsempészek vagy szélsőségesek között. A városban 2007-ben egy - az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kapcsolódó - csoport egy merényletben megölte az iráni forradalmi gárda 11 (más jelentés szerint 18) tagját. A csoport arra hivatkozott, hogy a szunniták jogait védi.

Iránban jelenleg elnökválasztási kampány folyik. A szavazás június 12-én lesz. Az iráni, a pakisztáni és az afganisztáni elnök a múlt vasárnap tartott először hármas csúcstalálkozót, amelyet egyebek között a terrorizmus és a drogcsempészet elleni küzdelemnek szenteltek.