Állítólagos németellenes szavaiért szorul a düsseldorfi török főkonzul

Vágólapra másolva!
Diplomáciai lépéseket kezdeményezett a német külügyminisztérium Düsseldorf török főkonzulja ellen. A főkonzul egy magánbeszélgetésen állítólag azt mondta: a németek ereiben barna vér folyik, és ha tehetnék, úgy bánnának a törökökkel, mint a zsidókkal.
Vágólapra másolva!

A német külügyminisztérium diplomáciai lépéseket kezdeményezett Törökország düsseldorfi főkonzuljának, Hakan Kivancnak állítólagos rasszista, németellenes kijelentése miatt - közölte csütörtökön a minisztérium szóvivője.

Kölner Stadt-Anzeiger nevű kölni napilap április 27-i számában egy emlékezetből készült feljegyzésre hivatkozva számolt be egy február 22-i magánbeszélgetésről. Eszerint honfitársai szűk körében, egy török művész lakásán a főkonzul állítólag azt mondta, hogy "a németek, ha tehetnék, T betűt tetoválnának minden németországi törökre, és ugyanazt tennék velük, amit a zsidókkal tettek a náci diktatúra idején". Egy másik kiszólása állítólag úgy hangzott, hogy "ha felvágják a németek ütőerét, abból barna vér folyik".

Az emlékezetből készült feljegyzést állítólag e beszélgetés után rögzítették, és az észak-rajna-vesztfáliai tartományi rádió és televízió (WDR) szerkesztősége megszerezte. A beszélgetés egyik résztvevője, Ismail Coban török művész visszautasította a Kivanc ellen felhozott vádat. Azt mondta: "kedélyes légkörben, fehér asztalnál folyt a beszélgetés különféle témákról, nem vezettek jegyzőkönyvet az elhangzottakról".

A Bundestag, a német parlament alsóháza kereszténydemokrata frakciója lépéseket kért a külügyminisztériumtól az állítólag elhangzott kijelentések miatt, és követelte a török diplomata visszahívását.