Nagykorúnak tekintik a mumbai terrortámadás gyanúsítottját

Vágólapra másolva!
Legalább húszéves a tavalyi mumbai terrortámadás egyetlen életben maradt elkövetője indiai orvos szakértők szerint. Mohammed Adzsmal Kaszabot így akár halálra is ítélhetik. Korábban ügyvédje azt állította, a férfi csak 17 éves.
Vágólapra másolva!

Nagykorúnak tekinti az illetékes indiai bíróság a tavalyi mumbai terrortámadás egyetlen életben maradt elkövetőjét az ellene folyó büntetőperben - mondta vasárnap a bíróság elnöke. Elmarasztaló ítélet esetén így Kaszabra halálbüntetés vár, míg fiatalkorúként legfeljebb három évi börtönre ítélhették volna.

A merénylő, Mohammed Adzsmal Kaszab ügyvédje azt állítja, hogy védence 17 éves volt a tavaly novemberben elkövetett terrortámadások idején, ezért fiatalkorúak bíróságának kell ítélkeznie felette. Indiai igazságügyi orvos szakértők azonban Kaszab fogazatának vizsgálata, illetve csontozatáról készített röntgenfelvételek alapján azt állapították meg, hogy a vádlott legalább húszéves.

A bíróság elnöke szombaton úgy döntött: az orvos szakértők vizsgálatai elegendőek annak megállapításához, hogy Kaszab már felnőtt volt a támadások idején.

Kaszab perét április közepén elnapolták, majd néhány nap múlva a férfi vissza akarta vonni beismerő vallomását, mert szerinte erőszakkal csikarták ki belőle a merényletekben való részvételének beismerését. Február 17-én Kaszab olyan vallomást tett, amely szerint a tavaly novemberi merényletsorozat előre kigondolt terv alapján történt, és a résztvevőket a pakisztáni hírszerzési ügynökségek felügyelete alatt készítették fel az akcióra.

Kaszab és társai - indiai gyanú szerint a pakisztáni Laskar-i-Taiba szervezet tagjai - tavaly novemberben hajtottak végre egymás után több véres leszámolást Mumbaiban. Rajta kívül két indiait is azzal gyanúsítanak, hogy a Pakisztánban is betiltott szervezet tagjai, és ők végezték a felderítést a támadók számára. A támadás miatt Pakisztánban is voltak letartóztatások, például elfogták a támadók feltételezett vezetőjét.

Kaszabot India elleni "háborús cselekményekkel", többrendbeli gyilkossággal és gyilkossági kísérlettel, valamint a fegyver- és robbanószertartásra vonatkozó törvény megsértésével vádolják. Kilenc társát a biztonsági erők megölték tavaly novemberben a terroristák által elfoglalt épületek három napig tartó ostromában. A terrortámadásban a merénylőkkel együtt 174 ember vesztette életét.