Rigában vonultak a melegek, Moszkvában bevitték őket

Vágólapra másolva!
Nem engedélyezte a moszkvai rendőrség a szombatra meghirdetett melegfelvonulást, és bevitték azokat, akik mégis megjelentek a helyszínen. Az orosz melegjogi aktivisták az előítéletekre szerették volna felhívni a figyelmet az Eurovíziós Dalfesztivál moszkvai döntőjének napján. Rigában viszont megtartották a melegfelvonulást, amit korábban itt sem engedélyeztek.
Vágólapra másolva!

A rendőrség előállította a moszkvai melegfelvonuláson, a Veréb-hegyen megjelent embereket, és a menet eredetileg meghirdetett helyszínén összegyűlt tiltakozók közül is néhányat. Összesen 40 embert vittek be. Az előállítottak között volt a megmozdulás fő szervezője, Nyikolaj Alekszejev jogász is.

A BBC szerint az előállítottak közt van egy brit melegjogi aktivista, Peter Tatchell is. A rendőrök folyamatosan vitték be a környéken megjelenő többi felvonulni szándékozót is az őrszobákra. A felvonulók zászlókat lengettek és jelszavakat kiabáltak egyenlő jogokat követelve, és elítélve a melegekkel szembeni bánásmódot Oroszországban.

Moszkva belvárosában, a felvonulás meghirdetett helyszínén körülbelül 200 ember - főként újságírók és csak néhány tiltakozó gyűlt össze. Az egész teret körülvették és rácsokkal lezárták a rendőrök és a belügyminisztérium kommandósai, a környező utcákban rendőrségi és katonai járművekben várakozott az erősítés. A megjelenteket távozásra szólították fel azzal, hogy a hatóságok a felvonulást nem engedélyezték.

A moszkvai hatóságok nem csak nem engedélyezték a megmozdulást, hanem nyomatékos figyelmeztetést adtak ki: amennyiben a melegek mégis megpróbálnak felvonulni, keményen fel fog lépni velük szemben a rendőrség. Moszkva polgármestere Jurij Luzskov "sátáninak" nevezte a hasonló melegfelvonulásokat. Egyes csoportok pedig azzal fenyegetőztek, hogy "maguk veszik kezükbe" a dolgokat, ha a rendőrség nem tudja leállítani a felvonulást. Még az írószövetség is szükségesnek tartotta, hogy a melegeket elítélően állást foglaljon.

A melegeket Oroszországban megbélyegzi az ortodox egyház mellett a közvélemény is. A közvélemény-kutatások szerint csak nagyon kevesen vallják, hogy a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak, és így a melegek megmozdulásait is engedélyezni kellene. A tiltakozások csak a nyilvános, utcai megmozdulásokra vonatkoznak, Moszkvában sok meleg szórakozóhely található.

A melegek már háromszor próbáltak felvonulást szervezni Moszkvában, de nem kaptak engedélyt, és a rendőrök minden alkalommal előállították a mégis összegyűlt néhány tucatnyi embert. Nem vezettek eredményre az orosz bíróságok előtti perek sem, ezért a szervezők a strasbourgi európai emberi jogi bírósághoz fordultak. Még nem tudni, mikor tárgyalja keresetüket a testület.

A melegfelvonulást szándékosan az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjének napjára hirdették meg, ennek az eseménynek ugyanis nagy a nézettsége a melegek körében. Az eddigi versenyeken szép sikerrel szerepeltek homo- és transzszexuális előadók, de a fesztivál öt évtizedes története során ez még soha nem okozott gondot. Mivel a rendezvénynek ebben az évben Moszkva ad otthon, a melegjogi aktivisták jó lehetőségnek tekintették az Eurovíziós Dalfesztivált a figyelem felhívására az előítéletekre - mondta a BBC moszkvai tudósítója.

Rigában megtartották a melegfelvonulást

Szigorú biztonsági intézkedések közepette tartották meg szombaton Rigában a melegfelvonulást, hogy elejét vegyék az összetűzéseknek a homoszexuálisok jogaiért küzdő aktivisták és a jóval nagyobb számban megjelent ellentüntetők között. A lett fővárosban a melegfelvonulást 20 európai országból érkezett mintegy 300 résztvevővel a rigai belváros egy kisebb parkjában és két környező utcában rendezték meg. A rendőrség az egész körzetet kordonokkal zárta le, és rohamrendőrök tucatjai álltak bevetésre készen teljes felszerelésben. A közel 1200 ellentüntető viszont fütyült, sokan bibliákat tartottak a magasba.

A homoszexuálisok szokásos évi felvonulását a rigai városi tanács először megtiltotta, de egy bíróság később a határozatot alkotmányellenesnek minősítette, és megsemmisítette.

Krakkóban szintén nagy rendőri készültség mellett tartották meg a melegfelvonulást szombaton, az ellentüntetők a résztvevőket és a rendőröket is megdobálták, egy ember megsérült, többeket őrizetbe vettek.