Éveket kaphat úszó hódolója miatt a mianmari ellenzék vezetője

Vágólapra másolva!
Hétfőn kezdődött meg Mianmar ellenzéki vezetője, Aung Szan Szú Kji bírósági tárgyalása, akit azzal vádolnak, hogy megszegte a házi őrizetére vonatkozó szabályokat. Támogatói szerint a katonai junta így akarja őt félreállítani a jövő évi választások előtt.
Vágólapra másolva!

A mianmari Rangunban található Inszein börtönben kezdődött meg hétfőn a Nobel-békedíjas mianmari ellenzéki vezető, Aung Szan Szú Kji pere. Azzal vádolják, hogy megszegte a házi őrizetre vonatkozó szabályokat, amikor május elején egy amerikai férfinek megengedte, hogy a házában éjszakázzon.

A John Yettaw nevű férfi úgy jutott be az ellenzéki vezető szigorúan őrzött házába, hogy átúszta a mellette lévő tavat, majd kérte, hogy maradhasson, miután nagyon átfázott.

Aung Szan Szú Kji az elmúlt 19 évből 13-at töltött börtönben vagy házi őrizetben, és ha most bűnösnek találják, akkor további háromtól öt évig terjedő büntetésre számíthat. Az ország demokratikus átalakítását szorgalmazó politikust így tartanák távol az országot vezető katonai diktátorok a 2010-es választásoktól.

A vádakat több ország is alaptalannak nevezte, a BBC által idézett elemzők szerint a per azt mutatja, hogy a katonai junta annak ellenére tart Aung Szan Szú Kji, hogy a politikus őrizetben volt az elmúlt két évtized nagy részében.

Aung Szan Szú Kji támogatói szerint lehetséges, hogy valójában az egész per alapja provokáció. A politikus háza ugyanis az egyik legszigorúbban őrzött hely Rangunban, így elképzelhető, hogy a katonai hatóságok szándékosan engedték meg az amerikai férfinek, hogy átússzon a tavon. Yettaw ugyanis tavaly novemberben már megpróbálkozott a bejutással, de akkor kudarcot vallott.