Lemaradt Magyarország a WHO víruslabor listájáról

Vágólapra másolva!
Hiányzik Magyarország az új influenzavírus azonosítására képes országokat felsoroló listáról, melyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adott ki hétfőn. Az ÁNTSZ szerint elírásról lehet szó, mert a lista két nappal korábbi változatán még szerepelt Magyarország.
Vágólapra másolva!

Nem szerepel Magyarország az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kiadott listán, amelyen azokat a laboratóriumokat sorolják fel, melyek képesekek azonosítani az új típusú H1 N1 influenzavírust a PCR nevű (polimeráz-láncreakció) technológia segítségével. A listát hétfőn adta ki a WHO, és több mint hetven ország kilencvennél is több laboratóriuma szerepel rajta, köztük például Szlovákia, Románia, Csehország és Horvátország intézményei is. A WHO közleménye szerint azok a laboratóriumok kerülhettek fel a listára: melyek száz százalékosan teljesítettek a szervezet legutóbbi minőségellenőrzésén, és korábban is jó eredményeik voltak.

Az ÁNTSZ kommunikációs főosztálya szerint elírás történhetett: Magyarországnak is rajta kellene lennie a listán. Az ÁNTSZ azt közölte: a lista két nappal ezelőtti, május 2-i kiadásán még szerepelt az ország, azóta pedig semmi nem történt, ami indokolná a változást. A WHO médiaközpontjában egyelőre nem kaptunk választ arra a kérdésünkre, miért maradt le Magyarország a listáról. A médiaközpont levélben annyit írt: elképzelhető, hogy véletlen hiba történt a lista frissítésekor, de még egyeztetnek a technikai osztállyal, és későbbre ígértek tájékoztatást.

Bujdosó László, a magyar Pandémia Prevenciós Bizottság elnöke a múlt héten arról beszélt, hogy a magyar laboratóriumok az élvonalban vannak. Bujdosó szerint annyira biztonságosak, hogy van mód bennük a veszélyes, fertőzőképes vadvírusok felhasználására is, és ennek köszönhetően Magyarország egy hónnapal megelőzhetné a többi gyártót a vírus elleni oltóanyag kifejlesztésében. (Erről bővebben korábbi cikkünkben, itt olvashat.)