Magyarok is ügyelnek az emberi jogokra

Vágólapra másolva!
Magyarország is helyet kapott az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában a világszervezet keddi közgyűlésen. A testületbe beválasztották az Egyesült Államokat is, miután Obama elnök úgy döntött szakít elődje politikájával, és részt vesz a bizottság munkájában.
Vágólapra másolva!

Beválasztották Magyarországot az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába kedden - közölte Szelestey Lajos külügyi szóvivő az MTI-vel. New Yorkban a világszervezet közgyűlésének szavazásán Magyarország sikeresen szerepelt és Oroszországgal együtt már az első körben bekerült az ENSZ legfontosabb - 47 tagú - emberi jogi testületébe. A kormány 2006-ban döntött úgy, hogy versenybe száll az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának tagságáért a 2009-12-es időszakra.

Emberi Jogi Tanácsába az Egyesült Államokat is beválasztották. Barack Obama amerikai elnök kormánya március végén döntött úgy, hogy pályázik idén az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának egy helyére, szakítva az előző elnök, George Bush gyakorlatával. A Bush-kormány 2006-os megalakulása óta bojkottálta az ENSZ-szervezetet, arra hivatkozva, hogy olyan államok is helyet kaptak benne, amelyek súlyosan megsértik az emberi jogokat.