Lövöldözés volt Bécsben egy szikh vallási templomban

Vágólapra másolva!
Tüzet nyitottak és késsel támadtak egy indiai szikh vallási közösség tagjaira vasárnap délután egy bécsi imahelyen. A dulakodásban 16-an megsérültek, közülük egy ember a kórházban meghalt, egy ember súlyos állapotban van. Egy szemtanú szerint a támadás az imaház vezetőjére irányult, és vallási nézeteltérésekkel magyarázható.
Vágólapra másolva!

Belehalt súlyos sérülésébe annak a két szikh gurunak az egyike, akit társával együtt egy bécsi szikh templomban megsebesítettek egy vallási alapú nézeteltérés miatt kitört lövöldözésben és késelésben - közölte hétfőre virradóra az osztrák rendőrség. Az 57 éves Szant Rama Nand mellett 15-en sérültek meg vasárnap délután a templomban, ahol mintegy kétszáz hívő gyűlt össze egy vallási ünnepre. A lövöldözés az osztrák APA hírügynökség szerint Rudolfsheim-Fünfhaus városrészben a Pelzgasse 17-ben volt.

A hírügynökség szerint 13.40 körül kezdődött az összetűzés az Indiából Bécsbe érkezett közösségvezető guru prédikációja alatt. A rendőrség szerint legalább hat ember állt fel a prédikáció közben: egyikük lőfegyvert, a többi öt kést rántott elő. A gyanúsítottak a prédikáló gurura támadtak, több lövés eldördült. A hívők nekimentek a támadóknak, lefegyverezték őket, amelynek során többen megsérültek. A rendőrség szerint a támadók egyike életveszélyes állapotban van. Többen könnyebben vagy közepesen sérültek, egyelőre nem lehet tudni, hogy a közösség vezetője is köztük van-e.

Egy szemtanú azt mondta az APÁ-nak, hogy több imaház évek óta dagadó vitájáról van szó. A hírügynökség szerint több imahely híve nem ért egyet a Pelzgasséban vendégeskedő guruval, akinek híveit időről-időre el akarták fordítani vezetőjüktől. A szemtanú szerint a rendőrség fel volt készülve rá, hogy összetűzések lehetnek a guru látogatásakor, mivel már napokkal az esemény előtt értesült a vallási vezető érkezéséről.

Az osztrák mentőszolgálat négy mentőkocsit és három helikoptert küldött a helyszínre. Öt embert őrizetbe vettek, a rendőrség közleménye szerint minden gyanúsítottat elfogtak. Az imahelyhez közel eső Westbahnhof környékét lezárták.

Az osztrák sajtó indiai forrásokra hivatkozva arról is beszámolt, hogy India északnyugati részén, Pandzsáb tartományban erőszakos tiltakozásokat váltott ki a bécsi támadás. Egy pandzsábi városban kijárási tilalmat hirdettek ki, miután a dera sakhand irányzat több száz követője vonult az utcára, megrongált több tucat autóbuszt és hétfőre "általános sztrájkot" hirdetett meg.