Németországnak ajánlgatja a guantánamói rabokat az USA

Vágólapra másolva!
Megosztja a német nagykoalíciót az amerikaik kérése, hogy az ország fogadjon be tíz volt guantánamói foglyot. A jobboldali CDU ellenzi a befogadást, a baloldali SPD szerint viszont Németországnak is érdekében állna otthont adni a megszűnésre ítélt fogolytábor lakónak. Közben egy montanai kisváros is bejelentkezett, szeretnék ha használaton kívüli börtönükben helyeznék el a rabokat.
Vágólapra másolva!

Koalíciós vitát kavart Németországban az Egyesült Államok kormányának kérése, hogy Berlin fogadjon be tíz, a guantánamói táborban fogvatartott rabot - írta hétfőn a Spiegel című hetilap online kiadása. A washingtoni kormány kérését a múlt héten az Európában tárgyaló Eric H. Holder amerikai főügyész tolmácsolta, majd a kancellári hivatal és a külügyminisztérium megkapta a konkrét neveket tartalmazó listát is.

"Úgy látom, továbbra is az USA-é a felelősség. A guantánamói tábort nem Németország létesítette és nem is használja" - reagált az amerikaiak kérésére Wolfgang Bosbach, a jobboldali Kereszténydemokrata Unió (CDU) frakcióvezető-helyettese. A politikus azt mondta, nem érti, ha valaki tényleg ártatlan, miért nem engedték már rég el a fogolytáborból.

Ezzel szemben a nagykoalíció partner Szociáldemokrata Párt (SPD) külpolitikusa, Niels Annen azzal vádolta meg a CDU-t, hogy választási kampánytémává akarják tenni a guantánamói foglyok ügyét (Németországban szeptemberben lesznek parlamenti választások). Annen szerint egyrészt humanitárius okokból kellene befogadni a volt foglyokat, másrészt viszont a rabok befogadása segítene megváltoztatni azt a látszatot, hogy Németország is felelős az afganisztáni helyzetért.

Barack Obama amerikai elnök hivatalba lépése után nem sokkal bejelentette, hogy bezártja a Kuba szigetén található a guantánamói fogolytábort. A főként vádemelés nélkül fogvatartott rabok egy részét - körülbelül 50 embert - azonban nem vihetik vissza eredeti hazájukba, ezért az elnök a szövetséges országokat kérte fel arra, hogy fogadjanak be volt guantánamói rabokat. Eddig Portugália és Franciaország jelezte, hogy hajlandó befogadni néhány foglyot.

Közben egy montanai városka, Hardin bejelentkezett, hogy szívesen helyt adna a guantánamói tábor utódjának - írta vasárnap az amerikai Time magazin internetes kiadása. A kisváros ugyanis két évvel ezelőtt beszállt egy 464 fegyenc őrzésére alkalmas magánbörtön építésébe, de az üzlet nem jött össze, az állam nem engedte üzembe helyezni az intézményt. A városi tanács a múlt héten hivatalosan is felajánlotta az üresen álló börtönt a szövetségi kormánynak, hogy ott helyezze el azokat a guantánamói rabokat, akik tárgyalásukra vagy kitoloncolásra várnak.