Münchenbe szállítják a náci bűnökkel vádolt Demjanjukot

Vágólapra másolva!
Kedden Münchenbe érkezhet az a repülőgép, amely a náci háborús bűnökkel vádolt John Demjanjukot szállítja. A feltételezett haláltábor-őrt hosszú jogi eljárás után hétfőn utasították ki az Egyesült Államokból. A most 89 éves férfit egyszer Izraelben már halálra ítélték, majd később felmentették.
Vágólapra másolva!

Hosszú jogi eljárás végén az Egyesült Államok hétfőn kitoloncolja Németországba a 89 éves John Demjanjukot, aki a gyanú szerint azonos a sobibori koncentrációs tábor egyik, Rettegett Iván néven ismert őrével. A Spiegel című lap szerint helyi idő szerint hétfő délután egy mentőautó vitte az idős férfit a clevelandi repülőtérre. A lap szerint Demjanjuk kedden érkezik meg Münchenbe.

Az ukrán származású Demjanjukot azzal gyanúsítják, hogy a II. világháborúban a haláltábor őreként 29 ezer ember meggyilkolásában volt bűnsegéd. A müncheni ügyészség márciusban adott ki elfogató parancsot ellene. Demjanjuk április elején rossz egészségi állapotára hivatkozva kérte, hogy ne toloncolják ki, ám az illetékes fellebbviteli bíróság úgy döntött, hogy nem indokolt kiadatási eljárásának felfüggesztése.

Az amerikai legfelsőbb bíróság illetékes bírája legutóbb csütörtökön utasította el Demjanjuk ismételt kérését, hogy függesszék fel kiadatását Németországnak. Ügyvéde a védence kiadatását, és a németországi per megindítását sürgetők "politikai motivációinak" figyelembe vételére kérte az amerikai bírói testületet.

Röviddel a kitoloncolás előtt Demjanuk Németországban is elvesztett egy jogi csatát: egy berlini bíróság hétfőn elutasította a beadványát, amelyben azt kérte, hogy akadályozzák meg Németországba szállítását. Az illetékes közigazgatási bíróság közölte, hogy elvetette Demjanjuk kérelmét, hogy Németország vonja vissza a befogadására vonatkozó beleegyező nyilatkozatát.

Demjanjuk azt állítja, hogy a szovjet hadsereg katonájaként 1942-ben német fogságba esett, majd 1944-ig német börtöntáborokban volt, és semmi köze sincs a holokauszthoz. 1951-ben az Egyesült Államokba ment, ahonnan 1986-ban már kiadták Izraelnek. Ott előbb halálra ítélték, de a legfelsőbb bíróság 1993-ban hatályon kívül helyezte az ítéletet, mert úgy látta, hogy alapos kétely merült fel az eljárásban felhasznált bizonyítékokkal szemben. Ezután visszatérhetett az Egyesült Államokba.