A kormánypárt nyerhette az indiai rekordválasztást

Vágólapra másolva!
Indiában az első részeredmények szerint a jelenleg is kormányzó Indiai Nemzeti Kongresszus párt nyerte a választásokat. India a világ legnépesebb demokratikus országa, a választások egy hónapon át tartottak.
Vágólapra másolva!

A kormányzó Indiai Nemzeti Kongresszus (INC) párt és szövetségesei nyerték az általános választásokat Indiában, de nem szereztek többséget a szombaton közzétett első részeredmények szerint. Az indiai televíziókban sugárzott adatok szerint az INC, illetve a mögötte felsorakozó pártkoalíció 243-250 mandátumhoz jut az 543 képviselői helyből a szavazatok 70 százalékának összeszámlálása alapján. Az Indiai Nemzeti Kongresszus párt legerősebb kihívója a jobboldali hindu nacionalista Indiai Néppárt (BJP) volt.

Az egy hónapja kezdődött és biztonsági, illetve szervezési okokból öt szakaszban megtartott voksolás szerdán ért véget a világ legnépesebb demokratikus országában. Mintegy 714 millió választásra jogosultat vártak az urnák elé Indiában, a világ legnagyobb választásán. A választások biztonságára több mint kétmillió fegyveres vigyázott, de így is több halálos áldozata is volt a lázadók támadásainak.

Az előrejelzések is arról szóltak, hogy egyik nagy politikai párt sem szerez majd egyértelmű többséget. Az AP és a Reuters hírügynökség egyaránt azt jósolta, hogy a kényszerű koalíció ingatag kormányt eredményezhet, ami különösen veszélyes lehet a gazdasági válság idején.

Az INC pártot jelenleg az 1991-ben meggyilkolt Radzsiv Gandhi volt kormányfő özvegye, az olasz születésű Sonia Gandhi vezeti. Ez a párt adja a jelenlegi miniszterelnököt is Manmohan Singh személyében. A kampány központi figurája mégis Gandhi 38 éves fia, Rahul volt, akiben a 76 éves, már két bypass-műtéten átesett Singh utódját látják.