Hezbollah: Izrael rájukkente a Haríri-gyilkosságot

Vágólapra másolva!
A Hezbollah dühösen reagált a német Der Spiegel magazin cikkére, melyben a lap szerint a síita libanoni szervezetet vádolja, hogy felelős lenne Rafik Haríri egykori miniszterelnök meggyilkolásáért. Izrael áll a cikk mögött - jelentette ki Haszán Naszrallah, a Hezbollah vezetője egy hétfői gyűlésen. Szerinte a szervezetnek reagálnia kell a cikkre, mert az nagyon veszélyes számukra.
Vágólapra másolva!

Izrael állhat a Der Spiegel című német hetilap legújabb számában megjelent cikk mögött, amely szerint a libanoni Hezbollah tervelhette ki és hajthatta végre a Rafík Haríri volt libanoni kormányfő elleni halálos merényletet - mondta hétfőn Haszán Naszrallah, a síita szervezet vezetője.

A hamburgi hetilapban megjelent írás "nagyon veszélyes, nem csak egyszerű újságcikk, amelyre nem kell reagálnunk" - jelentette ki Naszrallah Bejrútban több ezres tömeg előtt az izraeli hadsereg Dél-Libanonból történt kivonulásának kilencedik évfordulóján.

A Spiegel szerint nem a szíriai biztonsági szolgálatok tervelték ki Haríri megölését, mint eddig hitték, hanem a Hezbollah különleges erői. A Der Spiegel a Haríri-gyilkosság kivizsgálására felállított "ENSZ-törvényszékhez közeli forrásokra" és az "ezeket alátámasztó bizalmas feljegyzésekre" hivatkozva azt írta hétvégi számában, hogy a különleges törvényszék vezetője és munkatársai "nyilvánvalóan visszatartják" a Hezbollah érintettségére vonatkozó "új, meglepő" információt. Valószínűleg azért teszik ezt, mert nem akarják még inkább felizzítani a libanoni belpolitikai helyzetet.

A Hezbollah vasárnap mesebeszédnek nevezte a hírmagazin írását, amelynek célja szerintük az volt, hogy befeketítse a síita szervezetet a június 7-i libanoni parlamenti választások előtt. Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter viszont azt követelte a cikk megjelenése után a nemzetközi közösségtől, hogy kezdeményezze nemzetközi elfogatóparancs kiadását a Hezbollah vezetője ellen.

Rafík Haríri még 2005 februárjában vesztette életét Bejrútban, egy pusztító erejű pokolgép robbanása következtében.