Meggazdagodott kalózokból lesznek az új hadurak

Vágólapra másolva!
Az egy-egy rablással dollármilliós zsákmányt szerző kalózokból lesznek az új hadurak Szomáliában egy szomáliai tisztségviselő szerint. Egyre többen választják megélhetésnek a kalózkodást, a meggazdagodottak pedig szélsőséges csoportokat hoznak létre. A megoldás talán csak az összeomlott Szomália újjáépítése lehetne.
Vágólapra másolva!

A kalózkodásból meggazdagodó szomáliaiakból lesznek az új hadurak - mondta egy szomáliai tisztviselő a malajziai kalózellenes konferencián az Associated Press (AP) tudósítása szerint.

Idén már nyolcvanegy hajót támadtak meg a kalózok az Ádeni-öbölnél, ebből huszonkilencet foglaltak el. Jelenleg is fogva tartanak tizennégy hajót 214 tengerésszel.

Egy-egy rablás milliós bevételt hoz a kalózoknak - tengerésztei szakértők szerint tavaly összesen 30 millió dollárt raboltak össze.

Adbul Vahid Mohamed, a Szomália területén lévő önálló Puntföld halászati minisztere azt mondta, már több mint ezren kalózkodnak Szomáliában, számuk folyamatosan nő. Egyre többen választják a kalózkodást megélhetési forrásnak, a meggazdagodott kalózok pedig szélsőséges csoportokat hoznak létre.

Szomáliában 1991 óta nincs központi kormányzás, a kalózok csoportjai pedig még tovább gyegítik az így is alig létező államot.

A miniszter szerint erős parti őrségre lenne szükség a kalózok visszaszorításához - a konferencián részt vevő brit hajóskapitány, Chris Chambers ugyanakkor azt mondta, csak Szomália újjápítésével lehet kezelni a problémát.