H1N1: Kínában is megjelent az új vírus

Vágólapra másolva!
Kínában is megjelent az új típusú influenza. A betegséget egy, az USA-ból hazatért férfinál észlelték. Közben az Egyesült Államokban háromra nőtt az új vírus halálos áldozatainak száma. A fertőzés eddig világszerte 53 ember halálát okozta.
Vágólapra másolva!

Kínában is megjelent az új típusú influenzavírus. Az első H1N1-gyanús esetről a délnyugati Szecsuan tartományból érkezett jelentés - közölte vasárnap a pekingi egészségügyi minisztérium. Az új vírust egy, az Egyesült Államokból hazatérő 30 éves férfi szervezetében mutatták ki. A férfi tokiói és pekingi átszállással szombaton érkezett meg a tartományi fővárosba, Csengtuba, ahol a tünetek és az előzetes laboratóriumi vizsgálatok alapján H1N1-fertőzöttként kezelik.

Újabb ember vesztette életét bizonyíthatóan az új típusú influenza miatt az Egyesült Államokban - jelentették be helyi idő szerint szombaton. A kór harmadik halálos áldozata egy harminc év körüli férfi, aki krónikus szívbetegségben is szenvedett. A férfi április 30-án betegedett meg és szerdán halt meg az északnyugati Washington államban. Halálát a jelek szerint az új típusú, H1N1-es influenza szövődményei okozták - közölte Washington állam egészségügyi minisztériuma. Az Egyesült Államok területén korábban egy texasi nő és egy kisgyerek halt meg a betegségben.

Az új influenza Mexikóban jelent meg, ahol eddig 48 halálos áldozatot követelt, és több mint 1500 embert betegített meg. Az Egyesült Államokban 2254 megbetegedést tartanak számon, így ott már több a megerősített fertőzés, mint Mexikóban. A vírusnak Kanadában és Costa Ricán is van már halálos áldozata.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vasárnapi adatai szerint eddig világszerte összesen 29 országban 4379 embert fertőzött meg bizonyítottan az új típusú influenza. A WHO gyakran alacsonyabb számokat közöl és később, mint az érintett államok, mert meghatározott eljárásrend szerint ellenőrzi a bejelentéseket.