8500-hoz közelít a H1N1-es esetek száma

Vágólapra másolva!
40 országban közel 8500 H1N1 influenzás megbetegedést regisztráltak vasárnap reggelig az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint. A szám alig harminccal nőtt szombat óta, mivel az Egyesült Államok nem közölt új adatot a betegek számáról. Az egészségügyi hatóságok utazási korlátozást továbbra sem javasolnak a vírus miatt.
Vágólapra másolva!

8500-hoz közelít az új típusú influenzafertőzések száma világszerte - áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vasárnapi jelentésében. A kór a WHO reggel 7 órás adatai szerint 39 országban volt jelen, és 75 áldozatot követelt eddig. Az adatok alig nőttek a szombati, 8451-es számhoz képest, de ennek adminisztratív oka van.

A szervezet összesen 8480 esetről számolt be, amelyből a legtöbbet, 4714-et az Egyesült Államokban regisztráltak. Az USA 47 tagállamában jelent már meg a vírus, közülük az amerikai járványügyi központ (CDC) értékelése szerint Kaliforniában, Arizonában, Új-Mexikóban, Texasban, Georgiában, Virginiában, Delawareben és New Jerseyben "széleskörűen elterjedt" a járvány. Az USA eddig hivatalosan 4 halálesetet jelentett, szombaton azonban más források megerősítették az ötödik amerikai áldozatot is Texasban. A megbetegedések száma is lehet több, mivel a CDC péntek óta nem tett közzé friss számokat.

Az USA után továbbra is Mexikó és Kanada jelentette a legtöbb beteget a WHO adatai szerint, előbbi 2895 esetet, utóbbi 496 megbetegedést regisztrált. Mexikóban ebből 68, Kanadában eddig egy volt halálos kimenetelű. A három országon kívül egy helyről jelentettek még halálos esetet, szintén az amerikai kontinensről: Costa Ricában 9 megbetegedésről, köztük egy halálesetről tudnak a hatóságok. A WHO vasárnap reggeli adatai alapján a fentieken kívül a következő országokban van jelen bizonyítottan a H1N1 vírus (zárójelben a megbetegedések száma): Argentína (1), Ausztrália (1), Ausztria (1), Belgium (4), Brazília (8), Chile (1), Dánia (1), Ecuador (1), El Salvador (4), Finnország (2), Franciaország (14), Guatemala (3), Hollandia (3), India (1), Írország (1), Izrael (7), Japán (7), Kína (5), Kolumbia (11), Koreai Köztársaság (3), Kuba (3), Lengyelország (1), Malajzia (2), Nagy-Britannia (101), Németország (14), Norégia (2), Olaszország (9), Panama (54), Peru (1), Portugália (1), Spanyolország (103), Svájc (1), Svédország (3), Thaiföld (2), Törökország (1), Új-Zéland (9).

A WHO számainál néhány európai országban több betegről tud az európai járványügyi központ (ECDC), amely vasárnap reggel 8-órás tájékoztatójában további 1 beteget jelzett Belgiumból, 1-et Törökországból, illetve plusz 5 esetet az Egyesült Királyságból. Chilében először vasárnap mutatták ki a vírust egy Mexikóban járt 25 éves nőben.

Japánban egy nap alatt a duplájára nőtt az új esetek száma, összesen 80 beteget találtak, többségük diákok és tanárok, és a helyi sajtó szerint akár több száz is lehet a fertőzöttek száma. Első alkalommal bukkantak olyan betegre, aki az országban fertőződött meg. Magyarországon továbbra sem jelent meg a fertőzés.

A WHO továbbra sem javasolja a világ országainak, hogy utazási korlátozásokat vezessenek be a vírus terjedése miatt. Akik viszont betegek, azoktól azt kérik, hogy halasszák el nemzetközi útjukat, a külföldről betegen hazatérő utasoknak pedig javasolják, hogy forduljanak orvoshoz.