Kivégzőosztag elé állíthatnak egy állapotos britet Laoszban

Vágólapra másolva!
Heroin csempészése miatt tartóztattak le még tavaly augusztusban egy brit fiatalt Laoszban, akit halálos ítélet fenyeget. A laoszi hatóságok hónapokig hallgattak a nő letartóztatásáról, aki a börtönben tisztázatlan körülmények között állapotos lett. Még ügyvédet sem jelöltek ki mellé, miközben a héten várhatóan lefolytatják perét.
Vágólapra másolva!

Kivégzőosztag elé kerülhet egy állapotos brit fiatal Laoszban. Samantha Orobatort azzal vádolják a laoszi hatóságok, hogy heroint próbált kicsempészni az országból. Állítólag 0,68 kilogramm kábítószer volt a poggyászában. Laoszban mindenkit halálra ítélnek, akinél fél kilogrammnál több heroint találnak - írja a brit Times.

A nőt tavaly augusztusban börtönözték be, pere ezen a héten kezdődhet. Laosz azt ígéri, hogy a bírósági eljárás tisztességes lesz, ám Anna Morris, a brit Reprieve jogvédő szervezet ügyvédje szerint Orobatornak még a hatóságok által kijelölt ügyvédje sincs. Az is hónapokba telt, mire a briteknek tudomására jutott, hogy egy brit állampolgárt letartóztattak. A brit diplomaták havi 20 percet találkozhatnak a nővel.

Morris, aki engedélyt kapott, hogy beutazzon Laoszba és találkozzon Orobatorral, azt állítja, a nő öt hónapos terhes, de azt nem tudni, hogy milyen körülmények között lett állapotos - például, hogy vajon megerőszakolták-e.

Egy laoszi kormányszóvivő csupán annyit közölt, hogy a nő pere a héten várható, és tisztességes eljárás lesz. Clive Stafford Smith, a Reprieve igazgatója szerint azonban Laoszban az ilyen eljárások csupán kirakatperek.

Samantha Orobator Nigériában született, de 8 éves kora óta Nagy-Britanniában él. Laoszi letartóztatása előtt Írországba, Hollandiába, Thaiföldre utazott. A Phongthong börtönben van, ahol 4 négyzetméteres cellákban hat rabot őriznek. A foglyok naponta két tányér sertészsíros levest és egy tányér ragadós rizst kapnak. A foglyok gyakran számolnak be rossz bánásmódról és kínzásokról - írja a brit Times.