Budapestre hozták Magyarosi Árpád holttestét

Vágólapra másolva!
Menetrend szerinti repülőjáratokon Budapestre érkezett Magyarosi Árpád, a Bolíviában lelőtt szovátai férfi holtteste. A hazaszállítást a Magyar Vöröskereszt által gyűjtött adományokból fedezték. Közben Bolíviában házi őrizetbe került két férfi, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fegyvert adtak el Rózsa-Flores Eduardónak, akit Magyarosival és az ír Michael Dwyerrel együtt április 16-án lőttek le Santa Cruzban.
Vágólapra másolva!

Vasárnap délután Budapestre szállították az erdélyi Szovátán született Magyarosi Árpád holttestét, akit Bolíviában lőttek le. A hazaszállítást a Magyar Vöröskereszt fedezte adományokból és saját segélykeretéből. Az elhunyt 29 éves férfi holtteste Madridon és Nürnbergen keresztül érkezett Budapestre menetrend szerinti repülőjáratokon.

A bolíviai hatóságok április 16-án jelentették be, hogy felszámoltak egy csoportot, amelynek tagjai szerintük meg akarták ölni Evo Morales elnököt. A kommandósok a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz egyik szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó, román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert.

Az akció során őrizetbe vették a magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot. (Itt mindent megtalál az állítólagos bolíviai merényletkísérletről, Rózsa-Flores Eduardóról és társairól.)

Házi őrizetben a feltételezett fegyverszállítók

Elrendelte két bolíviai férfi, Alcides Mendoza Malavi, és Juan Carlos Gueder Bruno házi őrizetét a La Paz-i bíróság. Kettejüket gyanúsítjják azzal, hogy fegyvert szállítottak Rózsa-Flores Eduardo csapatának. Mindkettejüket kedden vették őrizetbe Santa Cruzban, majd erős biztosítás mellett, ellenzéki személyiségek és emberi jogvédők szerint "brutális körülmények között" szállították a fővárosba. Utóbbiak aggódnak amiatt, hogy az állítólagos terrorakció ürügyén Morales le akarja fejezni, vagy legalábbis meg akarja félemlíteni az ellenzéket.

Juan Carlos Gueder Bruno a napokban a sajtó előtt is beismerte, hogy fegyvert adott el Rózsa-Floresnek, akivel társán, Malavin kersztül tartotta a kapcsolatot a bolívia-horvát-magyar férfival. A bíró indoklása szerint a két gyanúsított azért kerül börtönből házi őrizetbe, mert "a jövőben együttműködnek a hatóságokkal". Rajtuk kívül csak ketten vannak letartóztatásban az állítólagos terrorcselekmény miatt: a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Előd és a bolíviai-horvát Mario Tadic.