Megosztottan emlékezett meg Bolívia a függetlenség 200. évéről

Vágólapra másolva!
Bolívia megosztottságát szimbolizálta leginkább az ország függetlenségének 200. évfordulója. A kormány és az ellenzék külön ünnepelt, a függetlenségi harc két ikonikus városában. A bicentenárium tiszteletére ötmillió eurónak megfelelő összeget adományoz Evo Morales elnök országa szegényeinek.
Vágólapra másolva!

Külön rendezvényen emlékezett meg Bolíviában az elnök és az ellenzék hétfőn az ország spanyol uralom alóli felszabadulásának 200. évfordulójáról.

Evo Morales elnök hívei a korábbi fővárostól, Sucrétól 230 kilométerre délre fekvő El Villarban gyűltek össze. Az ellenzék viszont Sucréban tartotta megemlékezését, ahol 1809. május 25-én lázadás tört ki a spanyol gyarmatosítók ellen.

Oscar Ortíz, a bolíviai szenátus ellenzéki elnöke a sucrei rendezvényen sajnálkozását fejezte ki az ország megosztottsága miatt. "Sajnos nem vagyunk egységesek, nem tudjuk a világ felé egy egységes ország képét mutatni. Viszályok terhelik a politikát, miközben a szegénység, a korrupció és a kábítószeres bűnözés sújtja az országot" - mondta Ortíz.

El Villarban, a hivatalos kormányzati megemlékezésen Morales elnök mondott beszédet számos külföldi diplomata és az ország indián szervezeteinek képviselői jelenlétében. El Villarban volt Juana Azurduy de Padilla, a latin-amerikai szabadságharc legendás női alakjának a főhadiszállása.

Morales az állami televízióban egyenes adásban közvetített beszédében bejelentette, hogy az ünnepnap alkalmából ötmillió eurónak megfelelő összeget fog szétosztani a szegény, indiánok lakta községek megsegítésére.

A latin-amerikai országok többsége a XIX. század első negyedében - a francia forradalom hatása alatt - vívta ki függetlenségét Spanyolországtól, illetve Brazília esetében Portugáliától. Bolívia 1825-ben lett önálló állam.