Bedőlhet egy pertől a francia szcientológiai egyház

Vágólapra másolva!
A francia szcientológusok két feltételezett áldozata szembeszállt az egyházzal, és bíróságra vitték ügyüket. Több ezer eurót csaltak ki belőlük azzal, hogy lelki bajaikon a szcientológusok mindenféle saját gyártmányú termékkel próbáltak segíteni - valószínűleg sikertelenül. Az egyház szerint egyszerűen eretneknek akarják őket kikiáltani, bár Franciaországban nem is minősülnek még egyháznak sem.
Vágólapra másolva!

A Szcientológia Egyházat és annak hat franciaországi vezetőjét állították bíróság elé hétfőn Párizsban - írja az AFP. A vád ellenük szervezett csalás, és ha ez igaznak bizonyul, az egész egyház lehúzhatja a rolót Franciaországban.

A Tom Cruise és John Travolta hollywoodi színészeket is követői közt tudó egyház hat éven belül másodszor kerülhet a vádlottak padjára az AFP szerint. Ezen kívül is számos eljárást kezdeményezett már a francia ügyészség a vallási csoport egyes tagjai ellen.

A mostani eljárás oka két nő, akik azzal vádolták meg a beidézett szcientológusokat, hogy rászedték áldozataikat, akik vettek az egyház termékeiből. Az egyik nő 20 ezer euró értékben vásárolt termékeket, köztük egy elektrométert, amivel a mentális energiát lehet mérni a szcientológia hívei szerint.

A nőt még 1998-ban állították meg az utcán azzal, hogy ingyenes személyiségtesztet tölthet ki, ha lelkileg törékenynek érzi magát. A nő belement, és a teszt eredményei is alátámasztották, hogy lelkileg ingatag. Így eladtak neki többféle terméket, amiktől jobban érezheti majd magát.

A másik vádoló nőt munkaadója kényszerítette rá, hogy töltögessen személyiségteszteket és vegyen részt szcientológiai kurzusokon. Amikor az alkalmazott ezt megtagadta, főnöke egyszerűen kirúgta őt. Eredetileg a két nőn kívül másik két ember is panasszal élt az egyház vagy egyes tagjai ellen, de ők inkább visszaléptek.

A vád képviselői szerint a szcientológusok gyakran hasznáják ki a lelkileg törékenyebb embereket, és zaklatják őket. A vádlottak padján Alain Rosenberg, a párizsi központ vezetője, valamint öt társa ül. Hetedik megvádolt társuk időközben elhunyt.

A vád ellenük az, hogy törékeny embereket zsákmányoltak ki azzal a céllal, hogy "megragadhassák a szerencséjüket egy pszichológiai támasz segítségével".

"Ez egy eretnekségi tárgyalás" - mondta az egyház szóvivője, Daniele Gounord. A bírónő viszont kijelentette: a bíróságnak nem feladata, hogy egy társadalmi ügyben döntsön, ők pusztán a csalás vádját igyekeznek tisztázni. A vádlottak szempontjából a tét nagy: 7 év börtönt és 1 millió eurós büntetést is kaphatnak a bíróságtól, bár ez a legfelső határ.

Ha elvesztik a pert a szcientológusok, úgy az AFP szerint bezárhat az egész franciaországi intézményrendszerük, a párizsi központtól kezdve a kis könyvesboltokig. Ha nyerik a pert mégis, akkor évekig elhúzódhat az ügy, és hosszú pereskedés kezdődhet.

A Szcientológia Egyházat az Egyesült Államokban alapította L. Ron Hubbard sci-fi író 1954-ben. Franciaország mellett Németország, Görögország és Oroszország sem nézi jó szemmel a működésüket, mivel ezen államok szerint az egyház anyagilag kihasználja híveit.

Az egyház szerint 12 millió hívük van világszerte, ebből Franciaországban kb. 45 ezren lehetnek. A francia állam azonban nem ismeri el őket vallásként.