Nem ért urduul az osztrák rendőrség

Vágólapra másolva!
Az osztrák rendőrség szerint ha valaki fegyverekkel érkezik egy szikh templomba, az valószínűleg eltervezte a merényletet - utaltak a bécsi hatóságok a hétvégi támadásra. A felekezeti viszály kibogozása nehezen halad a rendőrségnek, ugyanis nem tudnak urduul.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg előre eltervezték a támadást, amely egy bécsi szikh templomban történt a hét végén - mondta kedden egy ügyészégi szóvivő.

"Már csak abból is erre lehet következtetni, hogy hat ember felfegyverkezik, elmegy egy ilyen rendezvényre, majd ott lövöldözni és szurkálni kezd" - nyilatkozta Gerhard Jarosch az osztrák rádiónak.

A nyomozást hátráltatja, hogy a gyanúsítottak és a tanúk kihallgatása is nehézkesen halad, mert az urdu nyelvnek egy olyan változatát beszélik, amelyet csak kevés tolmács ért. Három feltételezett támadó személyazonosságát még nem tudták megállapítani.

Kedden a hatból öt gyanúsítottat előállítottak egy bécsi bíróságon. A hatodik, akit lőtt fejsérüléssel szállítottak kórházba vasárnap, továbbra sincs kihallgatható állapotban.

Az eset után a rudolfsheimi gyülekezetből többen úgy nyilatkoztak, hogy a bécsi szikh közösség két másik templomából többen rossz szemmel nézték Szant Niranjan Dassz prédikátor tevékenységét. Ő a szikh vallás több milliós ravi dassz nevű irányzatának szellemi vezetője. Az említett két másik templom egy közleményben elhatárolódott a támadástól és kijelentette, hogy elítéli a vallási fanatizmust.

A bécsi indiai közösség egyik tagja azt mondta osztrák újságíróknak, hogy a ravi dassz irányzat körüli konfliktus több évre nyúlik vissza. A két prédikátort már régóta fenyegették ortodox, a vallást eredeti formájában követő szikhek. "Már Indiában is figyelmeztették, hogy ne prédikáljon" - mondta.

A rudolfsheimi templom vezetői azt mondták, a támadás előtt halálos fenyegetést kaptak és ezért kétszer is szóltak a rendőrségnek, a hatóság azonban nem reagált erre. A kapcsolatfelvétel tényét a rendőrség is megerősítette, azt azonban cáfolta, hogy veszélyre utaló jelet észleltek volna.

Még vasárnap délután tüzet nyitottak és késsel támadtak egy indiai szikh vallási közösség tagjaira egy bécsi imahelyen. A dulakodásban 16-an megsérültek, közülük egy ember a kórházban meghalt, egy ember súlyos állapotban van. Egy szemtanú szerint a támadás az imaház vezetőjére irányult, és vallási nézeteltérésekkel magyarázható.