Diplomatagettót akar Kabulba a polgármester

Vágólapra másolva!
A bagdadihoz hasonló biztonsági zónát létesíttetne Kabulban a polgármester, aki megelégelte a diplomatáik épségét féltő nagykövetségek útblokádjait. A merényletek elkerülése érdekében lezárt utak miatt hatalmasak a dugók, sok üzlet csak vegetál. Az új diplomatanegyedet a repülőtér mellé tervezik.
Vágólapra másolva!

Az iraki fővárosban, Bagdadban találhatóhoz hasonló zöld zónát alakítanának ki Kabulban a helyi hatóságok. Abdul Ahad Szahidi, az afgán főváros polgármestere megelégelte a városi közlekedést szinte ellehetetlenítő útakadályokat és útzárakat, amelyeket a külföldi diplomáciai képviseletek épületeinek környékén alakítottak ki, hogy elháríthassák az öngyilkos merénylők támadásait.

A jelenleg a városban szétszórt nagykövetségek védelmének biztosítása komoly teher - írja a brit Guardian. Egy nyugati biztonsági szakember szerint ugyanakkor már szinte most is van kabuli zöld zóna, amely darabonként alakul ki, ahogy egyes utcákat fokozatosan lezárnak a forgalom elől. Tavaly júliusban például az indiai követség elleni merénylet után lezárták azt az utat, amelyen az épület állt. Egy autóbombás merénylő robbantását követően pedig egy másik utat zártak le egy amerikai bázis és a német nagykövetség között. A lezárások miatt folyamatosak a forgalmi dugók, ellehetetlenül sok kis üzlet és egész piacok, bevásárlóközpontok csak vegetálnak.

Az új követségi épületeket a kabuli reptér mellett építenék fel, a biztonsági zónában helyet kapna egy nemzetközi iskola, kórházak és más létesítmények, amelyek révén normális mindennapi életet élhetnének a diplomaták, családjukkal együtt. Jelenleg a Kabulban dolgozó diplomaták - biztonsági okokból - nem vihetik magukkal hozzátartozóikat. Könnyebben tudnának eljutni az egyik nagykövetségből a másikba is. Jelenleg egyetlen diplomata sem mehet ki a városba testőrök nélkül, nem utazhat mással csak golyóálló járművekkel. A reptér melletti diplomata negyed elkészültével, ahogy kiszállnának a gépből, egyből a biztonsági zónába érkezhetnének.

A zöld zóna tervét a diplomaták is üdvözlik, mivel saját tulajdonukba kerülhet majdani épületük (jelenleg hatalmas bérleti díjakat fizetnek az általuk használt területért), bár van, aki kétkedik. A norvég nagykövetség például nem biztos benne, hogy sikerül a diplomata negyednek kinézett területet megtisztítani az illegálisan ott élők sokaságától.