Az elnök pártja nyerte az indonéz választásokat

Vágólapra másolva!
Indonéziában Yudhoyono elnök pártja, a Demokrata Párt megháromszorozta öt évvel ezelőtti támogatottságát, és megnyerte a parlamenti választásokat. Átrendeződnek az erőviszonyok az indonéz politikában. Júliusban elnökválasztás is következik.
Vágólapra másolva!

A Demokrata Párt nyerte a parlamenti választásokat a szavazatok 20,85 százalékával Indonéziában - írja a BBC. A két fő rivális,
az Indiai Demokratikus Küzdelem Pártja (PDIP) és a Golkar párt egyaránt 14-14 százalékot kaptak. A párt vezetője Susilo Bambang Yudhoyono, Indonézia elnöke.

A Demokrata párt támogatottsága háromszorosára nőtt a legutóbbi választásokhoz képest - öt évvel ezelőtt 7 százalékot szereztek, az elnökválasztáson pedig a Golkar párttal összefogva tudott nyerni Yudhoyono. Az erőviszonyok átrendeződése alaposan felforgatja az indonéz politikát - írja a BBC.

Bár a Demokrata Párt lesz a legnagyobb erő az 560 fős alsóházban, Yudhoyono elnöknek a koalíciós pártok együttműködésére is szüksége lesz reformprogramjának folytatásához - írja az Associated Press.

Júliusban ráadásul elnökválasztás is következik, melyen Yudhoyono elnök ismét indul, győzelmi esélyei pedig jelentősen nőttek pártjának győzelmével. Ellenfele Megawati Sukarnoputri korábbi elnök lesz.