Női államfője lesz Litvániának

Vágólapra másolva!
A független Dalia Grybauskaite a szavazatok hetven százalékával, 52 százalékos részvételi arány mellett megnyerte a litván elnökválasztást, így ő lesz az ország első női államfője. Vasárnap esti beszédében azt mondta, elnöki jogosítványait a gazdasági válság leküzdésére fogja használni.
Vágólapra másolva!

A független Dalia Grybauskaite meggyőző fölénnyel nyerte az elnökválasztást Litvániában. A politikus vasárnap este bejelentette, hogy már az első fordulóban megnyerte a litvániai elnökválasztást, ezért nincs szükség a második forduló megrendezésére. Így az Európai Bizottság pénzügyi tervezésért és a költségvetésért felelős tagja lesz az ország első női államfője.

Az 53 éves Grybauskaite megköszönte a választók bizalmát, és azt mondta, hogy elnöki jogosítványait a gazdasági válság leküzdésére fogja használni. A szavazatok mintegy 70 százalékával nyerte meg a választást, 52 százalékos részvételi arány mellett. A választáson heten indultak, és ahhoz, hogy már az első körben győztest hirdethessenek, egy jelöltnek legalább a voksok felét meg kell szereznie, és a választásra jogosult 2,7 millió szavazó legalább felének az urnákhoz kell járulnia.

"Az itteni politikai testület annyira unalmas az embereknek, új arcokat akarnak látni" - a BBC szerint ezt mondta újságíróknak, miután leadta szavazatát Vilniusban.

Grybauskaite legnagyobb riválisa messze mögötte végzett: az előzetes adatok szerint Algirdas Butkevicius, a Szociáldemokrata Párt vezetője a szavazatok 11,8 százalékát szerezte meg. .

Litvániában az államfőnek nincs végrehajtói hatalma, legfőbb feladatai a kormány külügyi, védelmi és igazságügyi politikájának ellenőrzése és jelentős befolyással bír az ország gazdaságpolitikájára is, megvétózhatja a költségvetést érintő törvényeket.