Nem bizonyítja a CIA a kínzások hasznát

Vágólapra másolva!
A CIA nem igazolja dokumentumokkal Dick Cheney volt alelnök állítását, amely szerint a fogolykínzások segítségével merényleteket tudtak megakadályozni. Cheney és a CIA korábbi főnöke szerint a kemény bánásmóddal fontos információkhoz jutottak az al-Kaida működéséről, az Obama-kormány szerint több kárt okoztak, mint hasznot hajtottak.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) csütörtökön elutasította Dick Cheney volt alelnök kérését, hogy a hírszerzés hozza nyilvánosságra azokat a dokumentumokat, amelyek igazolják a kemény vallatási módszerek hasznosságát. Cheney az utóbbi hetekben többször kijelentette: az Obama-kormánynak nemcsak a vallatási módszereket leíró feljegyzéseket kellene közzétennie, hanem azokat is, amelyek alátámasztják azok alkalmazását.

A Bush-kormány második embere szerint a vízbe fojtást szimuláló, úgynevezett vizes deszka (waterboard) módszer használatának köszönhetően terrorista merényleteket tudtak megakadályozni. Cheney közölte, hogy hivatalosan kérte a CIA-tól az erre vonatkozó két dokumentum titkosságának feloldását. A kérést egyetlen indok alapján utasította el a CIA: az okmányok egy folyamatban levő bírósági eljárás miatt zárolva vannak - közölte Paul Gimigliano, az ügynökség szóvivője.

Az amerikai kongresszusban és a hírszerzésben az utóbbi hetekben éles vita bontakozott ki arról, hogy a durva vallatási módszerekkel nyert információk valóban életeket mentettek-e meg. Michael Hayden, a CIA korábbi főnöke úgy becsülte, hogy az al-Kaida működéséről és felépítéséről szerzett értesülések feléhez ilyen vallatásokon jutott hozzá az amerikai hírszerzés. Dennis Blair, az Obama-kormány nemzeti hírszerzési igazgatója viszont azt állította, hogy a vallatási módszerek nem eredményeztek értékes információkat, és végső soron több kárt okoztak, mint amennyi hasznot hajtottak.

A CIA által alkalmazott vallatási módszerek kapcsán a napokban az is kiderült, hogy azokról már 2002 szeptemberében tájékoztatták Nancy Pelosit, a képviselőház elnökét. A demokrata házelnököt súlyos támadások érték, amiért ma már elítéli azokat a technikákat, amelyek alkalmazásáról évek óta tudomása volt. A tekintélyének helyreállításáért küzdő Pelosi csütörtökön azt állította: félrevezette őt a CIA hét évvel ezelőtt. Szerinte csak azt közölték vele, hogy a Bush-kormány jogi háttérdokumentumokat készíttetett a módszerek alkalmazásának törvényességéről, de azt nem, hogy azokat használták is.