Két öngyilkos merénylet is történt Irakban

Vágólapra másolva!
Két öngyilkos merénylet is történt csütörtökön Irakban, ahol az utóbbi egy évben jelentősen csökkent a hasonló támadások száma. A két robbantásnak több mint hetven halálos áldozata van.
Vágólapra másolva!

Öngyilkos merényletet hajtottak végre csütörtökön Bagdadban. A nagy erejű robbanás 34 embert megölt és több mint 50-et megsebesített - közölték belügyi és védelmi minisztériumi források. Az áldozatok között öt gyerek is van a BBC szerint. A merénylő az első hírek szerint rendőrök egy csoportja mellett hozta működésbe a testére erősített robbanómellényt az iraki főváros délkeleti részén. A rendőrök éppen segélyeket osztottak szét olyan otthonaikból elűzött családoknak, akiket a síita-szunnita felekezeti konfliktus tett hajléktalanná.

Nem sokkal később öngyilkos merénylet történt a Bagdadtól északkeletre fekvő Baakúbában egy étteremben, a támadásban legalább 45 ember vesztette életét - közölte a rendőrség. Az áldozatok többsége feltehetően iráni zarándok, akik Kerbelába tartottak.

Az erőszak jelentős mértékben csökkent Irakban az utóbbi évben, azonban a különböző milíciák még mindig tevékenykednek. Az Egyesült Államok közel-keleti főtanácsadója szerint a tervezett amerikai csapatkivonással párhuzamosan nőni fog az erőszak Irakban. A kivonási tervet viszont nem fogják leállítani. Barack Obama amerikai elnök tervei szerint 2010 augusztusáig szinte minden amerikai katonát kivonnak Irakból - kivéve egy jelentősebb, 35-50 ezer fős egységet. Egy Irakkal kötött megállapodás szerint 2011-ig minden amerikai katonának távoznia kell Irakból.