Nyögvenyelősen indult a NATO-csúcs

Vágólapra másolva!
Néhány NATO-tag pótlólagos vállalást jelentett be Afganisztánban Barack Obama amerikai elnök ilyen értelmű felszólítása nyomán a péntek este kezdődött NATO-csúcson a németországi Baden-Badenben. A szövetség vezetői azonban, elsősorban a törökök ellenkezése miatt, nem vergődtek zöld ágra a NATO új főtitkárának személyéről. A 60. jubileumi csúcstalálkozó fő témája Afganisztán.
Vágólapra másolva!

Barack Obama Európa nagyobb afganisztáni szerepvállalását szorgalmazta a NATO jubileumi csúcstalálkozója előtt. Afganisztánnal kapcsolatos felhívására reagálva az előzetes pesszimista várakozások ellenére több NATO-tagállam is pótlólagos vállalást jelentett be még a szervezet csúcsértekezlete előtt.

Bejöttek viszont azok a jóslatok, amelyek szerint az Észak-atlanti Szövetség képtelen lesz megállapodni az új főtitkár személyében a németországi Baden-Badenben, illetve a franciaországi Strasbourgban tartott csúcson. Az Egyesült Államok, Németország és Franciaország erősen támogatta Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnököt, ám a török fél ezt elutasította - közölték diplomáciai források. Rasmussen ellen az a fő ellenvetés a muszlim világban, hogy nem kért bocsánatot a dán sajtóban korábban megjelent Mohamed-karikatúrák miatt, és Ankara azt is nehezményezi, hogy Dániában engedik a független Kurdisztán megteremtését propagáló kurd tévéadó működését.

Diplomaták szerint elképzelhető, hogy új nevek merülnek fel, hiszen Recep Tayyip Erdogan török kormányfő állítólag hallani sem akar Rasmussenről. A jelenlegi főtitkár, Jaap de Hoop Scheffer mandátuma július 31-ikén jár le. Utódjaként korábban felmerült Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter, Peter MacKay kanadai védelmi miniszter, valamint Szolomon Paszi volt bolgár külügyminiszter neve is.

A NATO szóvivője szerint az állam-, illetve kormányfők a munkavacsorán megvitatták a NATO új stratégiai koncepciójának előkészítését, valamint az Oroszországhoz fűződő viszonyt. Az előbbit illetően egyetértettek abban, hogy egyfelől hozzá kell igazítani a már létező gyakorlathoz a stratégiai koncepciót. A jelenleg érvényes, tíz évvel ezelőtt elfogadott szövegben egy szó sincs arról, hogy a NATO tengeri kalózok ellen lép fel, hogy internetes, számítógépes támadások elleni védelemre készül fel, valamint azt sem említi, hogy olyan térségekben folytatnak műveletet, mint például Afganisztán.

Az orosz kapcsolatot illetően a NATO fontosnak tartja az Oroszországgal való együttműködést, de elfogadhatatlannak tekinti a Grúziával szemben tanúsított orosz magatartást.

Forrás: AFP

Szombaton a franciaországi Strasbourgban tartják a plenáris tanácskozást, amelyen Afganisztán lesz a fő téma. A NATO-csúcson immár 28 ország vesz részt teljes jogú tagként: Albánia és Horvátország csatlakozása a minap vált hivatalossá.

Néhány órával a NATO csúcstalálkozójának kezdete előtt újabb összetűzések voltak Strasbourg külvárosában, ahol a hatóságok az atlanti szervezet ellen tiltakozó csoportok gyülekezési helyét jelölték ki. A rendőrök könnygázzal és vízágyúval fékezték meg a legharciasabb demonstrálókat, akik ezúttal is sikertelen kísérletet tettek arra, hogy bejussanak a város belsejébe. A rendőrség mintegy száz NATO-ellenes "forradalmi bohócot" fordított vissza a város egyik külső kerületéből.