Kepest támadja a bolíviai kormány a Rózsa Flores-interjú miatt

Vágólapra másolva!
Jogi lépésekre készül a bolíviai kormány Kepes András újságíró ellen a Bolíviában múlt héten megölt magyarral, Rózsa Flores Eduardóval készített interjú miatt. Szerintük ugyanis Kepesnek értesítenie kellett volna a hatóságokat arról, hogy a Rózsa Flores tervei veszélyeztethetik az ország integritását. Az újságíró azonban állítja, nem vétett szakmai hibát. Közben a magyar nagykövetnek engedélyezték Magyarosi Árpád holttestének hazaszállítását, az ügyben letartóztatott Tóásó Elődnek pedig magyar tolmácsot keresnek, mert nem tudják kihallgatni.
Vágólapra másolva!

Jogi lépéseket tesz a bolíviai kormány Kepes András újságíró ellen, aki még tavaly ősszel készített interjút Rózsa Flores Eduardóval - jelentette be társadalmi mozgalmak koordinálásáért felelős bolíviai miniszterhelyettes, Sacha Llorenti helyi idő szerint pénteken. Minden lehetséges jogi lépést megteszünk az újságíró ellen az ország határain belül és kívül egyaránt, mert hallgatása veszélyeztette az ország integritását - tette hozzá.

A miniszter-helyettes szerint Kepes Andrásnak rögtön az interjú után tájékoztatnia kellett volna a magyar hatóságokat Rózsa Flores Eduardo terveiről, akik ezt követően nyilvánvalóan átadták volna az információkat a bolíviai szerveknek. A bolíviai kormány szerint Rózsa Flores Eduardo és társai egy "terrorista csoport" tagjai voltak, amely merényletre készült a bolíviai elnök ellen.

A miniszterhelyettes bejelentésére reagálva Kepes András az [origo]-nak azt mondta: nem hibázott újságíróként az ügyben. Mint mondta, amennyiben nem bűncselekmény előkészítéséről van szó, az újságírót ugyanúgy kötelezi a titoktartás, mint egy orvost vagy egy ügyvédet. "Mielőtt velem foglalkoznának, jó lenne, ha a saját bizonyítékaikkal előállnának, hogy vajon miért lőtték szitává ezeket az embereket, és milyen indokkal kínozták meg és tartják fogságban Tóásó Elődöt és társát" - tette hozzá.

Hivatalosan a bolíviai hatóságok eddig nem keresték meg a bolíviai hatóságok az újságírót, aki szerint neki nem feladata az események alakítása, sokkal inkább az, hogy dokumentálja, és a hátteret megvilágítsa. Kepes úgy véli, a kommandós akció is azt mutatja, hogy a bolíviai hatóságoknak a titkosszolgálatokon keresztül voltak információi.

Az újságíró szerint Rózsa Flores kimondottan védelmi szándékkal akart segíteni szülőföldjének, Santa Cruznak, semmilyen támadó szándéka nem volt a kormány, az elnök, vagy Bolívia integritása ellen. A bolíviai médiát megbolygatta a tavaly rögzített, kedden bemutatott interjú, amelyben a múlt héten megölt férfi részletesen elmondta, hogy miért is ment Bolíviába.

Itt megnézheti az interjú első részét

Engedélyezték Magyarosi Árpád holttestének hazaszállítását

A bolíviai kormány kizárta, hogy nemzetközi vizsgálat tisztázza a terrorizmussal gyanúsított, április 16-án erőszakkal felszámolt csoport ügyét. Magyar és ír külképviselet-vezetők többször felajánlották, hogy országuk segítséget nyújt a bolíviai kormánynak és a dél-amerikai ország ügyészi szerveinek a múlt héten Santa Cruzban történt események hátterének tisztázásához. Az ABI bolíviai hírügynökség péntek éjszakai beszámolója szerint ezt Peter O'Tool, Írország bolíviai főkonzulja és Józsa Mátyás közölte Juan Ramón Quintanával, a bolíviai elnöki hivatal kabinetfőnökével. A nemzetközi vizsgálatot a bolíviai ellenzék részéről is követelték.

Juan Ramón Quintana, az elnökségi ügyek minisztere egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a nyomozásnál "végérvényesen" a bolíviai hatóságokra kell hagyatkozni, "meg kell bízni bennük". Szavai ellentétben állnak azzal, amit Evo Morales elnök pár nappal ezelőtt mondott. Morales legutóbb ugyanis nem zárkózott el az elől, hogy a nemzetközi közösség is megvizsgálja azokat a bizonyítékokat, amelyeket a feltételezett terroristák megölésekor, illetve letartóztatásakor találtak. "Nincs félnivalónk, nem rejtegetünk semmit" - mondta szerdán.

A külföldön tartózkodó külügyminisztert helyettesítő Quintana még pénteken beszélt Józsa Mátyás Bolíviában tartózkodó Buenos-Aires-i magyar nagykövettel arról, amit a helyi sajtó idézett Tóásó Előd emberi jogainak megsértésével kapcsolatban. Miután első kézből tájékozódott a dologról, a miniszter arra a következtetésre jutott, hogy a sajtó rosszul értelmezte a nagykövet szavait. Józsa Mátyás azért emelte föl szavát Tóásó megverése miatt, hogy az eset ne ismétlődhessen meg a börtönben is.

A nagykövet szombaton is a magyar őrizetes meglátogatásra készült, amikor telefonon tájékoztatta az MTI-t. Mint mondta, végre megkapta a bolíviai hatóságoktól a Magyarosi Árpád holttestének hazaszállításához szükséges személyi okmányokat és engedélyt. A nagykövet vasárnap Santa Cruzba utazik, hogy eljárjon a holttest elszállíttatása ügyében, amelyhez azonban még meg kell teremteni az anyagi feltételeket.

Vizsgálják, hogy Rózsa Flores és társai használtak-e fegyvereket

A nyomozásról azt lehet tudni, hogy megtalálták Rózsa Flores Eduardo és társai bankkártyáit, amelyeket Bolíviában használtak, és vizsgálják a pénzmozgást. Az is kiderült, hogy a rendőri akcióban lefoglalt fegyverek jó része a bolíviai hadseregé volt, és tavaly decemberben rabolták el egy rajtaütésben Tuscalban, a paraguayi határnál.

A hadsereg hat belga gyártmányú géppisztolyát más fegyverekkel és robbanószerekkel együtt Santa Cruz város egy kiállítási pavilonjában fedezték fel, ahol a csoport az ügyészség szerint műveleti központot rendezett be. A nyomozást vezető Johnny Aguilera őrnagy közölte, hogy a nyomozás keretében szakértői vizsgálat volt arról, hogy a lelőtt három férfi - Rózsa Flores Eduardo, Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer - kezén találhatóak-e lőpornyomok, ami azt bizonyítaná, hogy használták a fegyverüket.

A bíróság bejelentette, hogy jövő kedden előzetes meghallgatást tartanak, amelyen a vád bemutat egy az ügyészség szerint "nagyon fontos" tanút. A kihallgatására azért van szükség még a per megkezdése előtt, mert a tanú rossz egészségi állapotban van, és meghalhat vagy később már nem lesz képes a vallomástételre - magyarázta Betty Yaníquez bírónő.

A nagykövet szerint a fogva tartott Tóásó Elődről vett orvosi látleletet a védelmét ellátó ügyvédi iroda a helyi sajtóban valószínűleg leközli. A diplomata szerint ez akár nagy vihart is kavarhat, mert a fiatalember testén a több mint egy héttel ezelőtti elfogása után még mindig súlyos zúzódások látszanak. A La Paz-i San Pedro börtönben fogvatartott Tóásónak az ügyvédi iroda egyelőre magyar-spanyol tolmácsot keres, mert Tóásó sem spanyolul, sem angolul nem beszél olyan szinten, hogy kihallgatásai ne ütközzenek nyelvi nehézségekbe.

Tóásó Előd ügyvédje a La Prensa című lap szerint pénteken bemutatott egy okmányt arról, hogy a férfi nem teljesített katonai szolgálatot, nem részesült katonai kiképzésben. Egy másik dokumentummal azt igazolta, hogy Tóásó büntetlen előéletű volt. Az ABI bolíviai hírügynökség honlapján nyilvánosságra hoztak egy, a magyar kormánynak tulajdonított közleményt, amely arról is ír, hogy Tóásó Elődnek, akit a bolíviai biztonsági erők fogtak el, és jelenleg előzetes letartóztatásban őrzik, az 1985-ben született bolíviai-magyar konzuli egyezmény alapján Magyarország konzuli védelmet nyújt.

Az interjú második része

Rózsa-Flores Eduardo bolíviai születésű magyar írót, publicistát és két másik férfit, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert április 16-án lőtték le a bolíviai hatóságok Santa Cruzban. A Las Américas nevű szálloda negyedik emeletén megszállt csoportra azután támadtak rá kommandósok, hogy Evo Morales bolíviai elnök utasítást adott egy ellene tervezett merénylet meghiúsítására. A bolíviai hatóság két embert letartóztattak az állítólagos merényletkísérletettel kapcsolatban: a horvát Mario Tadicot és a magyar állampolgárságú Tóásó Elődöt. A magyar diplomácia megpróbált lépéseket tenni az ügy felderítése érdekében, itt elolvashatja az [origo] interjúját Józsa Mátyás nagykövettel.

Az Irish Times című írországi lap úgy értesült, hogy Michael Dwyer holttestét már kiadták a bolíviai hatóságok, és útnak indították Dublinba, ahol a megérkezése után ismét felboncolják, hogy kiderítsék a halála körülményeit, főként azt, hogy mozdulatlan volt-e vagy mozgott, amikor lelőtték.