Vágólapra másolva!
Megkezdődtek a parlamenti választások Dél-Afrikában, ahol több mint 23 millió választásra jogosult polgár adja le szavazatát szerda estig. A győzelemre legesélyesebb a tizenöt éve kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus nevű párt, de várhatóan előretör az ellenzék. Sorban állnak az emberek a szavazóhelyiségek előtt a szokatlanul hideg időben..
Vágólapra másolva!

Szerda reggel megkezdődött a parlamenti választás a Dél-afrikai Köztársaságban. A BBC szerint az apartheid korszakának 1994-es lezárása óta a legnagyobb verseny várható a voksoláson. A várakozások szerint ugyanis - bár ezúttal is a másfél évtizede kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) győz - az ANC elvesztheti eddigi kétharmados többségét a parlamentben. Így kérdéses, hogy a Jacob Zuma pártelnök által vezetett ANC meg tudja-e szerezni az alkotmány módosításához szükséges többséget.

A kormánypárt két fő kihívója az ellenzéki Demokratikus Szövetség (DA) és a Népi Kongresszus (COPE). A COPE hívei a lemondásra kényszerült korábbi államfő, Thabo Mbeki támogatói.

A választáson eldől, kik kerülnek be a nemzetgyűlésbe, illetve a kilenc tartományi parlamentbe. Több mint 23 millióan szavaznak. A BBC tudósítói arról számoltak be, hogy a szokatlanul hideg napon sokan már órákkal a nyitás előtt a szavazóhelyiségeknél várakoztak, pokrócokba, kabátokba burkolózva álltak sorban, hogy leadhassák szavazócédulájukat.

Az ellenzéki Demokratikus Szövetség vezetője, Helen Zille - miközben sorban állt az egyik szavazóhelyiségnél - elmondta: a tét, hogy meg lehet-e akadályozni, hogy Zuma módosítsa az alkotmányt. Az ellenzék szerint ugyanis Zuma erre készül, ezzel akadályozná meg, hogy állami vezetőket felelősségre lehessen vonni. Zuma ellen korrupció, pénzmosás, adócsalás és csalás gyanúja miatt büntetőeljárás folyt, amelyet április elején szüntetett be a főállamügyészség, így nem kellett bíróság elé állnia. A politikus végig ártatlannak mondta magát, és tagadta azt is, hogy választási győzelme esetén az alkotmány megváltoztatására készülne.

A BBC által idézett elemzők szerint a választók jelentős része már olyan fiatal, akiknek nincsenek emlékeik az apartheid rendszerének 15 évvel ezelőtti felszámolásáról, amelynek köszönhetően az ANC hatalomra jutott. Így az ő voksaik az ellenzéket erősíthetik. A Demokratikus Szövetség és a Népi Kongresszus között várhatóan nagy harc folyik majd a második helyért.

Mivel Dél-Afrikában a nemzetgyűlés választja meg alakuló ülésén az ország elnökét, az ANC biztosnak tűnő győzelme alapján valószínű, hogy Jacob Zuma lesz az új államfő. A voksolás első hivatalos eredményei legkorábban két nap múlva várhatók.