Magyarország is érintett lehet a Gripen-lobbista gróf körüli korrupcióban

Vágólapra másolva!
Magyarország is érintett lehet Alfons Mensdorff-Pouilly fegyverkereskedelmi lobbista fegyverbeszerzési korrupcióban. Az osztrák Format című hetilap egy csalásokkal foglalkozó brit szervezet feljegyzéseire hivatkozva azt írja, hogy Mensdorff-Pouilly Magyarországon is "korrumpálta a beszerzési eljárásokat". A lap ezzel kapcsolatban az MSZP-t is említi - a párt visszautasítja a gyanút.
Vágólapra másolva!

Osztrák, cseh és magyar fegyverzeti beszerzésekkel kapcsolatos megvesztegetés gyanújáról számol be Alfons Mensdorff-Pouilly ismert fegyverkereskedelmi lobbistával szemben egy tavaly júliusi titkos brit jelentés - írja az osztrák Format című lap. A hetilap cikke szerint a birtokukba jutott, 2008. július 25-i keltezésű harmincoldalas feljegyzést az SFO, a súlyos csalások felderítésére szakosodott brit szervezet küldte az osztrák belügyminisztériumnak.

Az újság szerint a dokumentumban többek között ez szerepel: az SFO-nak "alapos oka van feltételezni", hogy a - például a Gripen-gépek gyártásában érdekelt - British Aerospace (BAE) fegyverkonszern az Ausztriában jelenleg csalás, megvesztegetés és pénzmosás gyanújával vizsgálat alatt álló Mensdorff-Pouilly képviselője segítségével "korrumpálta a beszerzési eljárásokat Ausztriában, Magyarországon és Csehországban".

A cikk szerint Magyarországról az áll a jelentésben: "sokkal egyértelműbbek a politikai célú kifizetésekre való utalások". Egy 2001. október 3-i megbeszélésről szóló feljegyzésre hivatkozik, amelyben "a szocialistáknak való 7,5 százalékos kifizetésre" utalnak.

Nyakó István, az MSZP szóvivője visszautasította a vádakat. 2001-ben nem a szocialisták voltak kormányon, de nem csak ezért nem fogadnak el megvesztegetési pénzt, hanem mert erkölcsileg elítélendő és a jogszabályok is elítélik - mondta. "Nem kértünk és nem is kaptunk senkitől támogatást. De elég buta lehet az a fegyverkereskedő, aki egy ellenzékben lévő pártot kíván megvesztegetni, hogy az ország fegyvert vásároljon tőle" - tette hozzá.

Alfons Mensdorff-Pouilly - anyai ágon magyar - grófot márciusban helyezték előzetes letartóztatásba pénzmosás gyanújával. Mensdorff-Pouilly az Eurofighter- és a Gripen-gépek gyártásában egyaránt érdekelt British Aero Space (BAE) fegyverkonszern tanácsadójaként tevékenykedett. A gróf ellen hosszú ideje, 2007 vége óta nyomoznak a brit és svéd hatóságok. Azzal gyanúsítják, hogy megbízója, a BAE érdekében politikusokat vesztegetett meg Csehországban és Ausztriában. Az előbbiben a Gripenek megvételét igyekezett előmozdítani, az utóbbiban az Eurofighterek ügyét egyengette. Az osztrák és a svéd sajtó korábban magyar szálat is emlegetett. Mensdorff-Pouilly ügyvédje mind a pénzmosási, mind a megvesztegetési vádakat visszautasította.