Szétszakadhat a szlovákiai magyar párt

Vágólapra másolva!
Három képviselő kilépett szerdán a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) parlamenti frakciójából. A politikusok a pártelnök stílusával indokolták a döntésüket. A Sme című szlovák lap szerint akár pártszakadás is elképzelhető.
Vágólapra másolva!

Kilépett a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) parlamenti frakciójából Bugár Béla, az MKP volt elnöke és két további képviselője, Gál Gábor és A. Nagy László. A három szlovákiai magyar politikus szerdán jelentette be döntését.

Már a múlt héten elhagyta a frakciót és a pártot is Simon Zsolt, volt mezőgazdasági miniszter. A frakcióból való kilépésüket Simonhoz hasonlóan mindhárman Csáky Pál, jelenlegi pártelnök politikai stílusával magyarázzák.

A szlovákiai sajtó nem zárja ki, hogy az MKP-ben pártszakadás következik be, és a szakadárok esetleg új politikai pártot alakítanak. Míg Simonnal néhány tucat személy hagyta el a pártot, a volt elnökkel több százan távozhatnak. "Az a veszély is fenyeget, hogy a szakadárok új pártot alapítanak" - jegyezte meg a Sme című szlovák napilap.

Csáky Pál azt mondta: a három politikusnak vissza kellene térnie a frakcióba. "Érdekünk a tárgyalás. Attól tartunk, hogy lépésüknek kedvezőtlen visszhangja lesz" - mondta újságíróknak a pártelnök.