Véget ért a 44 napos guadeloupe-i sztrájk

Vágólapra másolva!
Befejezték a sztrájkot a karibi Guadeloupe szakszervezetei - írja az AP. Az alacsony fizetések és magas árak miatt kitört tüntetéseknek és munkabeszüntetésnek a kormánnyal és a munkáltatókkal kötött megállapodás vetett véget. Így Guadeloupe-ra visszatérhet az a több ezer turista, aki az instabil politikai helyzet miatt inkább elhalasztotta vagy törölte nyaralását.
Vágólapra másolva!

"Ez egy történelmi pillanat!" - mondta Victorin Lurel, a francia tengerentúli megye, Guadeloupe regionális tanácselnöke az AP-nek, miután megállapodtak a sztrájkolókkal. A szakszervezet azt követően hagyott fel a másfél hónapos munkabeszüntetéssel, hogy ígéretet kaptak: csökkentik az üzemanyag árát és felemelik a munkabéreket havi 200 euróra.

A sztrájk megbénította a sziget életét: leállt a gazdaság, sok turista törölte nyaralását, iskolák és üzletek zártak be. A kapcsolódó tüntetések annyira eldurvultak, hogy a francia rendőrség 450 rohamrendőrt vezényelt a karibi szigetre. Ők is nehezen fékezték meg a feldühödött, gyújtogató, fosztogató, lövöldöző tömeget. Egy szakszervezeti vezető bele is halt az összecsapásokba.

A kormányzati vezetők is megijedtek, hisz eközben a legfőbb szakszervezeti vezető óriási népszerűségre tett szert. "Elie Domota, egy karizmatikus vezető!" - mondta róla Jacques Bangou, a helyi kereskedelmi kamara elnöke az AP szerint.

A siker még nem teljes: 54 alapvető árucikk árának csökkentéséről még folynak a tárgyalások. Akadnak szakszervezetek is, amelyek folytatnák a tüntetéseket és a sztrájkot. A szomszédos Martinique szigetén is véget ért az egyhónapos sztrájk. Mindkét helyen újranyitnak az üzletek, benzinkutak, iskolák.

A zavargások és a sztrájk oka a válság mellett az, hogy a két karibi francia sziget lakói rabszolgák leszármazottai. Sokan tapasztalják, hogy a két sziget fontosabb érdekeltségei egy szűk fehér réteg, az egykori rabszolgatartók utódainak kezében van.