Vádat emelne Észak-Korea az elfogott újságírók ellen

Vágólapra másolva!
Várhatóan illegális határátlépéssel vádolja Észak-Korea azt a két amerikai újságírót, akiket március közepén fogtak el a kínai-észak-koreai határon. Phenjan szerint a nők kémkedtek, egy dél-koreai hírügynökség szerint viszont az őket elfogó észak-koreai határőrök lépték át a határt, és a kínai oldalon kapták el őket.
Vágólapra másolva!

Illegális határátlépés miatt akarnak vádat emelni Észak-Koreában a március 17-én elfogott két amerikai újságíró ellen. Phenjan szerint az amerikai-koreai Euna Lee és a kínai-amerikai Laura Ling - a kaliforniai Current TV munkatársa - illegálisan hatolt be Észak-Korea területére, és katonai objektumokat próbált felderíteni. A dél-koreai sajtó szerint az újságírók a Tumen folyó kínai oldaláról készítettek filmfelvételeket az észak-koreai határövezetről, és az északi határőrök a határt átlépve, kínai területen vették őrizetbe a két nőt.

A KCNA észak-koreai hírügynökség szerint "az amerikai újságírók illegális behatolása és ellenséges cselekedetei bizonyítékok és vallomásuk" alapján bizonyított.

Az amerikai külügyminisztérium hétfőn megerősítette, hogy az Egyesült Államok érdekképviseletét ellátó Svédország egyik diplomatája találkozhatott az újságírókkal a hétvégén, első alkalommal azóta, hogy fogságba kerültek. Washingtonban azonban semmit nem közöltek a nők egészségi állapotáról, mivel aláírt engedély hiányában nem adhatnak tájékoztatást a magánéletüket érintő információkról.

A Dzsung Ang Ilbo című dél-koreai lap a múlt héten megírta, hogy Phenjanban kémkedéssel gyanúsítják a két amerikai újságírónőt, s megpróbálják rávenni őket, hogy ezt vallják is be. Az újság úgy tudja, hogy a kínai-észak-koreai határon őrizetbe vett két nőt az észak-koreai katonai hírszerzés által fenntartott Phenjan közeli vendégházba vitték, és ott folyik kihallgatásuk. A nyomozók az újságírók jegyzetfüzeteit és videó-felvételeit vizsgálják.