A túlélő, a beteg és a kibic hajt a romániai magyarokért

Vágólapra másolva!
Az egyiknek túl sok a vesztenivalója, a másik pedig túl sokat vesztett - így talált egymásra a hosszú évekig ellenségeskedő RMDSZ és Tőkés László. A helyzetet bonyolítja, hogy időközben belépett a képbe a Fidesz is. Tőkés a politikai túlélésre, az RMDSZ erdélyi vezető szerepének megtartására, a Fidesz pedig bukott pártfogoltja lecserésére játszhat. Az EP-választásra összejött furcsa szövetség gyakorlatilag értelmét is veszítheti a választás éjszakáján.
Vágólapra másolva!

Két hete kötött megállapodást egymással a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) arról, hogy közös listát indítanak a júniusi európai parlamenti választásokon. Ezen kívül egy hosszabb távú együttműködésről is megállapodtak. Az egymást évekig élesen bíráló felek megegyeztek, hogy a júniusi választásra közösen összeállított "magyar összefogás listájára" 75-25 százalékos arányban jelölnek képviselőket, a listát Tőkés László vezeti.

A lépés szokatlan, ha a Markó Béla vezette RMDSZ és a szervezetből 2003-ban gyakorlatilag kitaszított Tőkés közötti ellentéteket tekintjük, ám az [origo] által megkérdezettek szerint nem volt más választásuk. Tőkésnek az a célja, hogy ne veszítse el 2007-ben megszerzett EP-mandátumát, az RMDSZ pedig ugyancsak azt szeretné, ha nem kerülne veszélybe a romániai magyarság európai képviselete - foglalta össze motivációikat Bognár Zoltán romániai magyar politológus az [origo]-nak. A feleket saját érdekeiken kívül azonban külső hatások is az együttműködés felé hajtották.

Akinek sok a vesztenivalója

Tőkés László 2007-ben meglepetésre szerzett európai mandátumot. Párttámogatás nélkül, függetlenként jutott be az Európai Parlamentbe. Bognár szerint ez "hihetetlen volt" az RMDSZ számára, akárcsak az, hogy az ő jelöltjeik is két helyet szereztek. A román lapok akkor azt írták, hogy a magyarok lettek a legnagyobb arányban képviselt román állampolgárok az Európai Parlamentben.

Most azonban más a helyzet. Tőkés már nem valószínű, hogy megszerezné a bejutáshoz szükséges szavazatokat. Az [origo]-nak Bognár és Kelemen Attila, a transindex főszerkesztője is azt mondta, hogy Tőkés már nem tudhatja maga mögött az erdélyi magyarok megosztását saját politikai céljaira felhasználni igyekvő Traian Basescu román államfő támogatását. A püspöknek emellett nincsen hatékony pártszervezete, és az RMDSZ-en kívül egyetlen alternatívaként szóba jöhető Szász Jenő féle Magyar Polgári Párt (MPP) nem fogadta be. Tőkés jelenleg EP-képviselőként irodákat működtet, biztos politikai pozíciója van, így a két évvel ezelőtti helyzethez képest sok vesztenivalója van.

Az RMDSZ-nek is kell Tőkés. Bognár szerint egyrészt 2007-ben kiderült, hogy a püspöknek mérhető legitimitása van - addig ugyanis az RMDSZ vezetői erről nem vettek tudomást.

Akik sokat vesztettek

Másrészt a romániai magyar szervezet számára hangsúlyosabbá vált az EP-választás, mivel a tavalyi romániai választást követően nem jutottak kormányzati pozícióba. Ezt, paradox módon az okozta, hogy a szélsőséges Nagy Románia Párt nem került be a törvényhozásba, mandátumai a többi román párthoz kerültek, így már nem volt szükség a magyarokra a biztos kormánytöbbséghez. Ezzel meggyengült a magyar képviselet, lecserélték például a magyarok által is lakott területek prefektusait, erősödött az állami nacionalizmus. Bognár szerint erre természetes válasz a kisebbségi összefogás erősödése, ami a két hete kötött megállapodáshoz vezetett.

Kellett a megállapodás az RMDSZ-nek azért is, mert már régóta nincs üzenetük, ami ezúttal az egység lehet. Tőkés elvégzi a dolgát Székelyföldön, az RMDSZ meg másutt, így van esély arra, hogy bejusson három magyar képviselő az EP-be - mondta Kelemen Attila. Az összefogás az erőviszonyokon várhatóan nem változtat: a megállapodás szerint a listát Tőkés vezeti, a következő két hely azonban az RMDSZ-é, a többi helyre pedig felváltva állít jelölteket a két fél. (A negyedik helyet eredetileg a Magyar Polgári Pártnak ajánlották fel, ők azonban nem kértek belőle.)

Forrás: MTI

Ők is együtt

Tőkés féle EMNT és az RMDSZ szövetségét tovább bonyolítja, hogy hétfőn Tőkés László és Orbán Viktor Fidesz-elnök is megállapodott, hogy aktívan támogatják egymást azt EP-kampányban. A Fidesz Erdély-politikájának lényege az elmúlt években az MPP támogatása volt az RMDSZ-szel szemben. Csakhogy a Fidesz már nem számíthat annyira a Szász Jenő vezette pártra. Ehhez hozzájárult többek között a Szászt ért számos korrupciós vád (vagyonnyilatkozatában a Transindex beszámolója szerint 60 ezer eurós lyuk tátong bevételei és kiadásai között, és kérdéses, hogyan került a tulajdonába két több millió euró értékű földterület), és a székelyudvarhelyi politikus tavalyi önkormányzati és parlamenti választásokon elszenvedett kudarca is (Szászt nem választiották újra székelyudvarhelyi polgármesternek, és elbukta a hargita megyei tanácselnökséget is) . Emiatt fontos Tőkés a Fidesznek, még úgy is, hogy a korábban nem támogatott RMDSZ-szel karöltve indul. A Fidesz a határon túli magyarok ügyének felkarolásával Magyarországon is profitálhat - mondta Bognár.

Külső partner

A Fidesz Tőkésen keresztül közvetett kapcsolatba kerül az RMDSZ-szel, és Bognár szerint a püspök lesz az, aki közvetít a két párt között, amelyek várhatóan ki fognak egyezni. Arra a felvetésre, hogy az RMDSZ esetleg érzékelve a Magyarországon várható politikai változásokat, esetleg közeledne a Fideszhez, Bognár azt mondta: inkább azért közeledhet egymáshoz a két párt, mert az RMDSZ-nek csalódás, hogy kormányzati szerepben nem sikerült megváltoztatni Romániában a nemzetállam koncepciót, és nem sikerült változást elérni a kisebbségek megítélésében sem. Bognár szerint az RMDSZ felfogta, hogy a kisebbség helyzete nagyban a többségen múlik, azért keresi az eszközöket a romániai magyar nyelv és kultúra megóvására. Ehhez pedig a magyar baloldal pártok nemzetről alkotott elképzelése "nem túl kedvező". Az együttműködésre az Európai Néppárt keretein belül lesz lehetőség, mivel mindkét párt ennek a tagja.

Kelemen Attila szerint sem érdemes arról beszélni, hogy az RMDSZ közelebb próbálna kerülni a Fideszhez, arra számítva, hogy jövőre változik a magyarországi politikai helyzet. Az RMDSZ mindig is rossz viszonyban volt a magyarországi kormánypártokkal - mondta. A Tőkés és az RMDSZ közötti megállapodás szerinte pragmatikus, nem érzelmi döntés, ezért a június 5. és 7. közé kitűzött választások eredményhirdetését követően várható, hogy újra konfliktusba kerülnek.