Dacol a rendőrgyűrűvel a pakisztáni ellenzéki vezér

Vágólapra másolva!
A házát körülvevő rendőrökkel dacolva elindult egy kormányellenes tüntetésre Navaz Sarif pakisztáni ellenzéki vezető. A demonstrálók azt akarják, hogy helyezzék vissza azokat a bírókat, akiket még az előző vezetés alatt távolítottak el posztjukról.
Vágólapra másolva!

Vasárnap kora reggel rendőrök vették körbe Navaz Sarif pakisztáni ellenzéki vezető lahori otthonát, és a környező utcákat is lezárták. A kormány ugyan tagadja, hogy házi őrizetbe akarnák helyezni a politikust, de az intézkedést sokan így értelmezik.

Sarif a rendőrökkel nem törődve elhagyta otthonát, hogy csatlakozzon egy kormányellenes demonstrációhoz Lahor központjában. A tüntetés célja annak elérése, hogy helyezzék vissza pozíciójukba azokat a bírókat, akiket még Pervez Musarraf korábbi elnök katonai kormányzata távolított el 2007-ben.

A jelenlegi elnök, Aszif Ali Zardari ugyan korábban a bírók visszahelyezését ígérte, de ezt egyelőre nem tartotta be. Jogászok ezért hétfőre "nagy menetelést" terveznek, amelynek keretében az ország minden részéből érkeznének tüntetők a fővárosba, Iszlámábádba, ahol egy ülősztrájkot akarnak kezdeni a parlament előtt. Sarif támogatásáról biztosította ezt a demonstrációt is.

A zavaros helyzetnek nemzetközi következményei is lehetnek. A BBC szerint az Egyesült Államok és szövetségesei aggódnak, hogy a belpolitikai konfliktus elvonhatja Pakisztán figyelmét a tálib lázadókkal és az al-Kaidával az afgán határvidéken folytatott harcról.