Meghátráltak a rohamrendőrök a pakisztáni tüntetők előtt

Vágólapra másolva!
A forradalom előjátékának nevezte a vasárnapi pakisztáni zavargásokat Nawaz Sarif ellenzéki vezető, aki rohamrendőrökön és úttorlaszokon áttörve útnak indult a fővárosba a kormány ellen tüntetni. Még a katonai diktatúra idején sem próbáltak olyan erővel letörni kormányellenes tüntetést Pakisztánban, mint vasárnap. A rendőrség és a kormány végül meghátrált a tüntetők előtt, és valószínűleg teljesíti követelésüket: visszahelyezik posztjukra az előző kormány idején leváltott bírákat.
Vágólapra másolva!

Országos kormányellenes tüntetéssé szélesedett Pakisztánban az az ellenzéki demonstráció, amit könnygázzal és gumibotokkal próbált szétveretni a pakisztáni kormány Lahorban - írja a New York Times. A házi őrizetből önkényesen kitörő ellenzéki vezér, Navaz Sarif ellen kivezényelt rohamrendőrök a tüntetőkkel való rövid összecsapás után eloldalogtak, és a helyi politikai vezetés is a tüntetők oldalára állt.

"Ez a forradalom előjátéka" - mondta a helyi Geo-telvíziónak Sarif, aki hatalmas autókonvojjal indult el a Punjab provinciában található Lahorból a fővárosba, Iszlámábádba. A 200 mérföldes autóúton támogatói és pártjának, a Muszlim Liga-N-nek az aktivistái kísérik, akik emelődarukkal tisztítják meg az utat a rendőrség által emelt torlaszoktól. Sarif azért indult útnak, hogy csatlakozzon a napok óta tiltakozó jogászokhoz, akik az előző rezsim által eltávolított bírák visszahelyezését követelik. A követelés - úgy tűnik - végül sikerrel jár: a BBC szerint a kormány vasárnap este igéretet tett annak teljesítésére.

Sosem látott agresszió

A lahori összecsapások azután kezdődtek, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségéért harcoló Sarifot házi őrizetbe helyzeték, majd ő ezt törvénytelennek nevezve vasárnap kitört a szögesdrótokkal és rendőrblokáddal körülzárt házából. Az ellenzéki vezető a város elment a város központjába szervezett tiltakozó tüntetésre, majd útnak indult a fővárosba, ahol részt vesz a hétfőre meghirdetett ellenzéki "nagy menetelésen".

Forrás: AFP
További képekért kattintson!

A Lahor központjában összegyűlt tüntetőket a pakisztáni központi kormány évek óta nem látott elszántsággal próbálta leverni - írja a New York Times. A több száz falanx-alakzatba rendeződött rohamrendőr először gumibotokkal esett a tüntetőknek, miközben a rendőrség páncélozott járművekből könnygáz-gránátokat lőtt közéjük. A demonstrálók válaszul kövekkel dobálták meg a rendőröket, és gumiabroncsokat gyújtottak meg az utcákon.

Helyi idő szerint délután 5 óra körül aztán a rendőrök eltűntek az utcáról, és a hatalmas tömeg tovább duzzadt, kiegészülve más kisebb ellenzéki pártok támogatóival és a független igazságszolgáltatásért küzdő jogászokkal is. A lahorei tartományi kormány egyik vezető tisztviselője szintén megjelent a tömegben, miután közölte, hogy elutasítja a törvénytelen rendőri fellépést, amit a kormány követelt. A New York Times szerint vagy tartományi, vagy országos szinten döntés születhetett, hogy hagyják Sharifot kibontakozni, a demonstrálók tehát győzelmet arattak Lahorban

"Saját biztonsága érdekében"

Az utcai összecsapások után a hatóságok közleményt adtak ki, amely szerint a rendőrség csak azután válaszolt könnygázzal, hogy a tüntetők elkezdtek erőszakosan fellépni. Eközben Iszlámábádban a pakisztáni elnök, Asif Ali Zardari szóvivője azt nyilatkozta, hogy Sarifot előzőleg "saját biztonsága érdekében" vették házi őrizetbe. A szóvivő azt is hozzátette, hogy a pakisztáni kormány biztonsági szempontból nem tartja bölcs lépésnek azt, amit Sharif vasárnap tett.

A New York Times ugyanakkor emlékeztet, hogy Pervez Mussarraf katonai diktatúrája alatt sem lehetett olyan rendőri brutalitást látni Pakisztánban, mint amivel a vasárnapi demonstrációt a mostani rezsim megpróbálta letörni. Az igazságszolgáltatás függetlenségéért 2007-ben indított tüntetést például még szó nélkül elnézték a hatóságok.

A vasárnapi események azért is történelmiek, mert - mint egy pakisztáni ügyvéd a New York Timesnak elmondta - "ez volt az első alkalom Pakisztán történetében, hogy a rendőrség és a helyi kormányzat szembeszállt a kormány parancsaival, amelyek a tüntetések letörésére vonatkoztak".

Eltávolított bírák

Sarif és a jelenlegi elnök, Zardari között a könfliktust az okozza, hogy a mostani rezsim nem hajlandó visszahelyezni pozíciójukba azokat a bírókat, akiket még Pervez Musarraf korábbi elnök katonai kormányzata távolított el 2007-ben. Zardari ugyan korábban a bírók visszahelyezését ígérte, de ezt egyelőre nem tartotta be. Jogászok ezért döntöttek a hétfői "nagy menetelést" mellett, amelynek keretében az ország minden részéből érkeznének tüntetők a fővárosba, Iszlámábádba, és ülősztrájkot akarnak kezdeni a parlament előtt.

Forrás: AFP
Iftikhar Chaudhry a korábban elbocsátott legfelsőbb bíró. További képekért kattintson!

A vasárnapi események után a pakisztáni kormány úgy döntött, hogy a belpolitikai válság megoldása érdekében visszahelyezik tisztségébe a legfelsőbb bíróság Musarraf által eltávolított elnökét - közölte egy neve elhallgatását kérő kormánytisztviselő. A BBC - szintén pakisztáni kormányzati forrásokra hivatkozva azt írja, hogy Iftikhar Chaudhry legfelsőbb bíró és korábban elbocsátott társai visszakapják tisztségüket.

A zavaros pakisztáni helyzet megoldása sürgető volt, mert nemzetközi következményei is lehetnek. A BBC szerint az Egyesült Államok és szövetségesei aggódnak, hogy a belpolitikai konfliktus elvonhatja Pakisztán figyelmét a tálib lázadókkal és az al-Kaidával az afgán határvidéken folytatott harcról.