Diákok és rendőrök csaptak össze Barcelonában

Vágólapra másolva!
A bolognai felsőoktatási reform ellen tüntető diákok csaptak össze a rendőrökkel szerdán Barcelonában. A hallgatók megdobálták a rendőröket, akik gumibotokkal támadtak vissza. Nyolcvanan megsebesültek, a sérültek fele rendőr.
Vágólapra másolva!

Nyolcvanan megsebesültek Barcelonában, amikor szerdán összecsaptak a rendőrök és a tervezett felsőoktatási reform ellen tüntető egyetemi hallgatók - közölte csütörtökön a rendőrség. A sebesültek több mint fele rendőr. Több fotóriporter is megsérült. Hét embert előállítottak.

A rendőrök kiszorították a diákokat a helyi egyetem egyik irodájából, amelyet tavaly november óta megszállva tartottak. A hallgatók ezután a városközpontban két helyen is összecsaptak a rendőrökkel: kövekkel, székekkel és üvegpalackokkal dobálták meg a rendőröket, akik gumibotokkal vágtak vissza.

Spanyolországban hónapok óta tüntetnek országszerte egyetemi hallgatók a bolognai folyamatnak nevezett európai felsőoktatási reform ellen. A reform célja a külföldi tanulás megkönnyítése, az egyetemi diplomák egyforma elismertetése a programban részt vevő országokban. A javasolt változásokat számos országban bírálatok nélkül elfogadták, a spanyol diákok egy része azonban úgy véli, hogy a reform inkább a gazdagabb hallgatóknak kedvez, akik meg tudják fizetni a posztgraduális szakképzést.