Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megrongálták a '48-as emlékművet Munkácson

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hétvégén ismeretlenek megrongálták a Munkács határában álló 1848-49-es emlékmű egyik, ruszin nyelvű emléktábláját. A rendszerváltás után helyreállított emlékművet korábban többször is megrongálták: a fém táblákat ellopták, a helyükre került márvány táblákat is összetörték.
Vágólapra másolva!

Munkács határában megrongálták az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc podheringi csatájának helyszínén álló emlékmű ruszin nyelvű márványtábláját - írta csütörtökön a Kárpátalja című beregszászi hetilap.

A történtekről az arra járók értesítették a hét végén Gajdos Olgát, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) munkácsi szervezetének elnökét, aki az esetet jelentette a munkácsi városi tanácsnak. "Nagyon sajnáljuk a történteket, mert így március 15-én a megrongált emléktábla mellett kell majd ünnepelnünk" - mondta Gajdos.

Az újság szerint a podheringi emlékműnek a rendszerváltást követően sanyarú sors jutott. Az 1990-es évek elején a KMKSZ pótolta az 1849-es csata helyszínén 1901-ben állított obeliszk tábláit, de azokat színesfémtolvajok ellopták, és később a helyükre került márványtáblákat is összetörték. Végül néhány éve Munkács városa készíttette el a jelenleg is látható emléktáblákat az eredeti magyar és ruszin nyelvű feliratokkal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről