Felfüggesztették a madagaszkári parlament működését

Vágólapra másolva!
Az elnökváltás utáni első kormányülésen döntöttek a madagaszkári parlament működésének felfüggesztéséről. Az ellenzéki vezetőből államfővé előlépett Andry Rajoelina azt ígéri, két évig tart majd az átmeneti kormányzás.
Vágólapra másolva!

Felfüggesztette a parlament működését Andry Rajoelina új madagaszkári államfő csütörtökön - jelentette be a kormányszóvivő. A felfüggesztésről az első olyan kormányülésen határoztak, amelyen az új államfő elnökölt. A kormánydöntés értelmében a kétkamarás parlament hatásköreit ezentúl a hatalmi átmenet levezénylésére létrehozott hatóság, valamint a kormány és egy gazdaságfejlesztési tanács gyakorolja.

Rajoelina azt ígéri, hogy az átmenet legfeljebb két évig, az új választások megrendezéséig tart majd. Az Afrikától keletre fekvő szigetország alkotmánybírósága szerdán erősítette meg Rajoelinának, a madagaszkári ellenzék eddigi vezetőjének hatalomátvételét. A 2002-ben hivatalba lépett Marc Ravalomanana elnök kedden mondott le tisztségéről, miután a hadsereg Rajoelina oldalára állt, ezzel eldöntve az államfő és ellenzéke között január vége óta tartó nyílt hatalmi harcot. Rajoelina tizenkét tagból álló kormánya még nem teljes, betöltetlen például a védelmi miniszteri tisztség.